Uutinen

WTO-neuvotteluissa ei edelleenkään merkittävää edistystä

Lontoossa kokoontuneet kauppaneuvottelijat eivät löytäneet ratkaisuja WTO:n Dohan-kierroksen kynnyskysymyksiin. EU:n ja Yhdysvaltain edustajat vakuuttivat edistystä tapahtuneen, mutta kehitysmaiden näkemys oli synkempi.
Sanna Jäppinen
13.3.2006

Australian, Brasilian, EU:n, Intian, Japanin ja Yhdysvaltain kauppaneuvottelijat tapasivat Lontoossa 10.-11. maaliskuuta. Tavoitteena oli löytää yhteinen sävel ennen huhtikuun loppua, jolloin Maailman kauppajärjestö WTO:n nykyiset neuvottelut, niin sanottu Dohan kehityskierros, olisi tarkoitus saada päätökseen.

Washington Postin mukaan Yhdysvaltain neuvottelija Rob Portman totesi, että kaksipäiväiset neuvottelut olivat erittäin hyödylliset, ja kokousta isännöineen EU:n kauppakomissaari Peter Mandelsonin mukaan edistystä saavutettiin useilla alueilla.

WTO:ssa kehitysmaiden ryhmittymää vetävät Brasilia ja Intia eivät nähneet kokouksen antia yhtä ruusuisena. "Voimme yhtä hyvin lopettaa neuvottelut ja painua kotiin, jos kehitysmaiden huolta markkinoille pääsystä ei oteta huomioon", totesi Intian kauppaministeri Kamal Nath Hindu.comin mukaan.

Britanniassa neuvottelujen alla vieraillut Brasilian presidentti Luiz Inacio Lula da Silva, vetosi neuvottelijoihin oikeudenmukaisen ja kehitysmaille edullisen sopimuksen aikaansaamiseksi. Vetoomuksen yhtyi myös Britannian pääministeri Tony Blair.

Guardianin mukaan Blair heitti nyt pallon erityisesti Ranskan Jacques Chiracille ja Saksan Angela Merkelille, jotta länsimaat pitäisivät lupauksensa kehitysmaille.

Kanslaisjärjestöjen mukaan kauppaneuvotteluja ei saisi ratkaista pakonomainen tarve pysyä huhtikuun lopulle asetetussa määräpäivässä.

"On olemassa todellinen riski, että määräpäivän häämöttäessä köyhien maiden etu uhrataan, jotta monenkeskinen kauppajärjestelmä pysyisi hengissä. Mikään deadline ei ole niin tärkeä, että se oikeuttaisi allekirjoittamaan sopimuksen, joka tekee asiat entistä huonommiksi kehitysmaiden köyhien ihmisten kannalta", totesi Make Trade Fair -kampanjan vetäjä Adrie Papma Oxfam Internationalin tiedotteessa.

Lisää tietoa aiheesta