Uutinen

WTO: Kiista lääkelisensseistä jatkuu Dohasta Cancuniin

Köyhien maiden oikeudesta saada käyttöönsä edullisia lääkkeitä on tullut maatalouskaupan ohella keskeinen kiistakapula maailman kauppajärjestön WTO:n Dohan neuvottelukierroksella.
Diego Cevallos Gustavo Capdevila
27.7.2003

Yleiskokouksen puheenjohtajan Carlos Pérez del Castillon mukaan sovinnon karkaaminen käsistä näissä kahdessa asiassa pilaa tulevan Cancunin kokouksen Meksikossa. WTO:n 146 jäsenmaan kauppaministerien on määrä kokoontua syyskuun 10.-14. päivä.

Lähes kaksi vuotta sitten Qatarin pääkaupungissa Dohassa pidetyssä ministerikokouksessa WTO sai toimeksiannon etsiä ratkaisu lääketuotantoon maissa, joissa ei ole varaa valmistuksessa pakollisiin lisensseihin.

Köyhien maiden lääkeongelma piti ratkaista vuoden 2002 loppuun mennessä, mutta jäsenmaat eivät noudattaneet toimeksiantoa. Määräaika tuli ja meni, kuten on käynyt monissa muissakin Dohan kierroksella sovituissa velvoitteissa. Lisenssimaksujen käytöstä oltiin pääsemässä sopuun viime joulukuussa, mutta Yhdysvaltain delegaatio rikkoi vaaditun yksimielisyyden. Taustalla olivat USA:ssa toimivat lääkealan suuryritykset.

Aluksi lääkefirmat vaativat, että vain hiv-, aids-, malaria- ja tuberkuloosilääkkeitä sai myydä lisenssittöminä teknisesti kehittymättömiin maihin. Myöhemmin lista laajeni 22 lääkkeeseen.

Kehitysmaat tyrmäsivät pidennetynkin listan ja arvostelivat lisenssittömillä lääkkeillä hoidettavien sairauksien rajaamista vain tunnettuihin tauteihin. WTO:n edustaja Keith Rockwell myöntää, että kehitysmaiden kanta sai pontta alkuvuoden sars-epidemiasta.

"Lääketeollisuus on huolissaan erityisen tuottoisien patenttilääkkeiden, esimerkiksi Viagran, valmistuksesta. On kuitenkin vaikea kuvitella, että Botswanan kaltaiset aidsin runtelemat maat olisivat kovin kiinnostuneita hoitamaan peniksen toimintahäiriöitä julkisen terveydenhuollon ongelmana", toteaa Rockwell.

Lääkeyhtiöt arvelevat saavansa aktivisteilta paljon kielteistä julkisuutta Cancunin kokouksessa ja ovat siksi halukkaita sopimaan asian tavalla tai toisella ennen syyskuuta. Yleiskokouksen puheenjohtajan Castillon mukaan yhtiöt ovat jo neuvotelleet kauppajärjestön kanssa ratkaisusta.

Lääkeyritysten pelko on aiheellinen, sillä Cancuniin odotetaan yli 30 000 protestoijaa ympäri maailmaa.

Mielenosoittajat valmistautuvatEri aktivistiryhmittymien edustajia on jo nyt kokoontunut Jukatanin niemimaan lomaparatiisiin järjestämään mielenilmausten tapahtumapaikkoja ja liikekannallepanoa. Meksikon vapaakaupan vastainen järjestö REMALC on koordinoinut antiglobalisaatioaktivistien toimintaa vuoden verran. Tekeillä on myös kansalaisfoorumi vastapainoksi ministerikokoukselle.

"Toivomme, ettei rauhanomaisiin mielenosoituksiin vastata virkavallan tavallisesti käyttämällä väkivallalla, mutta olemme varautuneet siihenkin", sanoo REMALC:n edustaja Héctor de la Cueva.

Meksikon hallitus on ilmoittanut, että se takaa sekä kaikkien osallistujien turvallisuuden että avoimen ja suvaitsevaisen ilmapiirin. Hallitus ei salli väkivaltaisia mielenosoituksia ja niiden puhkeamiseen puututaan heti. Sadat poliisit ja sotilaat ovat valvoneet Cancunin lomakeitaan virallisia kokousvalmisteluja parin kuukauden ajan.

"Mitään ei ole jätetty sattuman varaan. Mielenosoittajien on erittäin vaikea pilata kokousta", sanoo nimettömänä pysyttelevä luutnantti.

WTO:n kiivailla vastustajilla on kuitenkin omat suunnitelmat. Esimerkiksi maatalousjärjestöjen edustajat aikovat pystyttää tiesulkuja pääväylille estääkseen maaliikenteen Cancuniin.

Meksikon maataloustyöläisten liiton jäsenen Alvaro Lópezin mukaan tarkoituksena on motittaa kaupunki, eikä verenvuodatustakaan ole poissuljettu.