Uutinen

WTO: Kehitysmailla säilyy mahdollisuus kopiolääkkeiden ostoon

Maailman kauppajärjestö WTO:n päätös vahvisti köyhien maiden mahdollisuuksia ostaa tunnetuista lääkevalmisteista tehtyjä edullisempia kopiolääkkeitä.
Sanna Jäppinen
9.12.2005

WTO:n yleisneuvoston 6. joulukuuta tekemä päätös muuttaa pysyväksi vuonna 2003 TRIPS-sopimukseen (Trade-Related Aspects of Intellectual Property Rights) tehdyn väliaikaisen lisäyksen. Lisäys mahdollistaa köyhille maille erivapauden kansainvälisistä patenttilaeista humanitaarisista syistä ja geneeristen lääkkeiden tuonnin muun muassa malarian, tuberkuloosin, hiv/aidsin torjumiseksi.

Geneeriset lääkkeet ovat kopiota tunnettujen valmistajien tuotteista, joita suojaavat patenttioikeudet.

Lisäys tulee virallisesti osaksi TRIPS-sopimusta vuoden 2007 alusta lähtien, kun kaksi kolmannesta jäsenmaista on ratifioinut muutoksen, WTO:n tiedotteessa kerrotaan.

"Päätös muuttaa TRIPS-säädöksiä osoittaa jälleen kerran, että WTO:n jäsenmaat haluavat Hongkongin ministerikokoukseen valmistuessaan määrätietoisesti varmistaa, että kauppajärjestelmä edistää humanitaarisia ja kehityspäämääriä", totesi WTO:n pääjohtaja Pascal Lamy.

Lääkärit ilman rajoja: Järjestelmä ei toimi  

Kansainvälinen Lääkärit ilman rajoja -järjestö (MSF) toteaa kannanotossaan, että TRIPS-säännösten muuttaminen ei ole helpottanut lääkkeiden saatavuutta kehitysmaissa.  MSF:n mukaan vuonna 2003 tehtyä sopimusta on pidetty terveysjärjestöissä kömpelönä ja riittämättömänä.

"Tähän päivään mennessä mekanismin käytöstä ei ole kokemusta – eikä yksikään potilas ole siitä hyötynyt – siitä huolimatta, että uudet lääkkeet, esimerkiksi aidsin hoitoon, on hinnoiteltu köyhien potilaiden ulottumattomille", MSF:n kannanotossa sanotaan.

MFS:n mielestä uudistuksen lykkääminen olisi ollut parempi vaihtoehto, jotta mekanismia olisi voitu testata ja kehittää käytännössä. 

"WTO jättää huomiotta lääketuotannon ja -hankinnan arkitodellisuuden. Uudistus on tehnyt työläästä,  lääke- ja maakohtaisesta päätöksentekoprosessista pysyvän. Siinä ei oteta huomioon sitä tosiasiaa, että lääkevalmistajien huomion herättämiseksi tarvitaan laajoja markkinoita. Ja jollei valmistajien välillä ole kilpailua, ei lääkkeiden hintaa saada laskemaan."

MFS:n mukaan uudistus ei mahdollista lääkkeiden hankintaa kansainvälisten tarjousten perusteella, joka on kuitenkin yleisin ja tehokkain lääkekaupan muoto.

Lisää tietoa aiheesta