Uutinen

WTO: Kaupankäyntiä tukevaa apua kehitysmaille lisättävä

WTO:n pääjohtaja Pascal Lamy arvioi rikkaiden maiden lisäävän kaupankäyntiä tukevaa kehitysapua puolella nykyisestä vuoteen 2010 mennessä. Dohan-neuvotteluihin Lamy ei povaa ratkaisevia käänteitä enää tänä vuonna.
Sanna Jäppinen
23.11.2007

"Kaupankäynnin edellytyksiä tukeva apu, Aid for trade, tarkoittaa kauppavirtojen luomista sekä sitä, että kaupalla ruokitaan talouskasvua ja kasvulla puolestaan köyhyyden vähentämistä kehitysmaissa", Maailman kauppajärjestön WTO:n pääjohtaja Pascal Lamy totesi aihetta käsitelleen konferenssin päätteeksi 21. marraskuuta.

Lamyn arvion mukaan rikkaat valtiot kasvattavat vuoteen 2010 mennessä kaupankäyntiä tukevaa apuaan suunnilleen 50 prosenttia nykytilanteesta noin 30 miljardiin dollariin.

Onko apu toisaalta pois?

Muun muassa kansalaisjärjestöt ovat arvostelleet WTO:n Aid for trade -intoilua siitä syystä, että käytännössä kaupankäyntiä tukevan avun lisääminen merkitsee helposti sitä, että todellisen lisärahoituksen sijaan apua vain siirretään toisilta sektoreilta, kuten terveydenhuollosta tai koulutuksesta.

Lamy totesi Reutersin mukaan, ettei tällaista toimintaa voida varmuudella estää, mutta rahavirtojen tarkalla seurannalla asiaan voidaan yrittää puuttua. Tätä seurantaa WTO aikoo jatkossa tehdä yhdessä OECD:n kanssa.

Lamy kiisti myös väitteet siitä, että Aid for trade -rahoitusta käytettäisiin "lahjuksena", jolla köyhiä maita maanitellaan allekirjoittamaan niille epäedullinen WTO-sopimus, ja totesi olevan kyse kahdesta erillisestä asiasta.

Aid for trade -konferenssissa painotettiin, että kaupankäynnin edellytyksiä kohennettaessa on otettava huomioon erityisesti alueellinen kehittäminen ja maiden linkittäminen toisiinsa.

"Jos esimerkiksi Dar es Salaamin satama on tukossa, ei ainoastaan Tansania kärsi ongelmista vaan myös Botswana, Ruanda ja Uganda", Lamy totesi.

Dohan-kierroksen ratkaisut siirtyvät jälleen

WTO:n vuonna 2001 käynnistynyt Dohan-neuvottelukierros on ollut pitkään jäissä maatalouskauppaan liittyvien erimielisyyksien takia. Pascal Lamy arvioi Aid for trade -konferenssin yhteydessä, että enää tämän vuoden puolella ei ole odotettavissa ratkaisevia käänteitä.

Lamy kehotti puolikypsien kompromissien sijaan valmistelemaan ehdotuksia kunnolla ensi vuoden puolelle.

"Tämä on hidasta, mutta jossain kulttuureissa tiedämme, että hyvän lopputuloksen saaminen vaatii välillä pitkää kypsyttelyä", ranskalainen Lamy totesi The Guardianin mukaan.

Konferenssiin osallistuneet Maailmanpankin ja IMF:n pääjohtajat vetosivat WTO:n jäsenmaihin neuvottelutuloksen saavuttamiseksi.

"Uskon, että Dohan-kierroksella on hyvät mahdollisuudet onnistua ensi vuoden aikana. Nyt pöydällä on hyvä ehdotus - ja lopullinen yhteisymmärrys vaatii poliittista tahtoa", IMF:n Dominique Strauss-Kahn totesi AFP:n mukaan.

Yhtenä keskeisenä takarajana sovun löytymiselle pidetään tällä hetkellä Yhdysvaltain ensi syksynä käytäviä presidentinvaaleja.

Lisää tietoa aiheesta