Uutinen

WSIS-huippukokous: Ilmaisunvapaus hukassa

YK:n tietoyhteiskuntaa käsittelevä huippukokous (WSIS) alkoi Tunisian pääkaupungissa Tunisissa 16.11. Maan ihmisoikeustilannetta kritisoivien kansalaisjärjestöjen toimintaa on tukahdutettu kovin ottein.
Stefania Milan
17.11.2005

IPS -- Suurin osa kansalaisyhteiskunnan WSIS-huippukokouksen kynnykselle suunnittelemista tapahtumista peruttiin vetoamalla "epätavallisiin olosuhteisiin, joissa Tunisin kokous pidetään", kertoi ihmisoikeusaktiivi Rikke Jorgenses  IPS:lle.

Peruttujen tapahtumien joukossa oli muun muassa ilmaisunvapautta käsittelevä keskustelutilaisuus sekä foorumi yhteisömediasta. Tilaisuuksien peruunnuttua aktiivit päätyivät protestoimaan niitä väärinkäytöksiä, jotka on suunnattu toimittajia ja ilmaisunvapautta kohtaan, kertoo kansainvälisen ilmaisunvapautta ajavaan IFEX-verkoston tunisialainen kampanjaryhmä.

IFEX raportoi myös siitä, että ranskalaisen Libération-sanomalehden kirjeenvaihtajaa olisi pahoinpidelty hänen Tunisian ihmisoikeusrikkomuksia käsittelevän artikkelinsa seurauksena.  Maanantaina 14. marraskuuta ihmisoikeusaktiiveja ja journalisteja ahdisteltiin Tunisin kaduilla – myös fyysisesti, kerrotaan kansalaisjärjestöjen edustajien lehdistötiedotteessa.

Kansalaisyhteiskunnan varjokokouksella ei pitopaikkaa

Varsinaisen huippukokouksen rinnakkaistapahtumaksi kaavaillulle kansalaisyhteiskunnan järjestämälle CSIS-kokoukselle ei vielä huippukokouksen alkaessa ollut löytynyt pitopaikkaa, ja on epäselvää voidaanko sitä ylipäänsä pitää.

"Olemme varanneet useita tiloja, jotka on yksi toisensa jälkeen peruttu syistä, joiden me uskomme olevan yhteydessä Tunisian hallituksen harjoittamaan painostukseen", Rikke Jorgenses kertoi. "CSIS:n ei ole tarkoitus keskittyä Tunisian tilanteeseen, vaan huppukokouksen aiheisiin."

CSIS-varjokokous on järjestetty siksi, että Tunisian hallitus ei tunnusta joitakin maan kansalaisjärjestöjä, eivätkä ne näin ollen täytä YK:n kriteerejä voidakseen osallistua varsinaiseen huippukokoukseen.

"Mitään kokousalueen ulkopuolella tapahtuvaa ei lueta WSIS-tapahtumaksi, ja siinä kulkee meidän toiminta-alueemme ja vastuumme raja",  huippukokouksen pääjärjestäjän, YK:n alaisen Kansainvälisen televiestintäliiton (ITU) tiedottaja Francine Lambert kertoi IPS:lle viitaten maanantain tapahtumiin.

"Mutta ITU, kuten YK:kin, uskoo ilmaisunvapauteen ja ihmisoikeuksien julistuksen 19. artiklaan, jossa viitataan mielipiteen- ja sananvapauteen. Kaikki toiminta joka heikentää tai estää ilmaisunvapautta on valitettavaa", Lamber lisäsi.

Terrorismin torjuntaa?

ITU:n virallisten tilastojen mukaan huippukokoukseen on ilmoittautunut 9 329 edustajaa 597 kansalaisjärjestöstä, joten kansalaisyhteiskunta on parhaiten edustettuna kokouksen kolmesta osanottajatahosta – kaksi muuta ovat valtiovalta ja liike-elämä.

"Tavoitteenamme ei ole boikotoida huippukokousta, vaan käyttää kanaviamme kohdistaaksemme kansainvälinen valokeila Tunisian ihmisoikeustilanteeseen. Tämä on pidettävä mielessä myös WSIS:n päättyessä 18. marraskuuta",  Rikke Jorgenses sanoi.

Tavallisilta tunisialaisilta on estetty pääsy CSIS:n verkkosivulle, mutta itse kokouspaikalta niille pääsee.

"Tunisian hallitus on sanonut perusteluksi terrorismin torjunnan, mutta pääsy myös monille poliittisille nettisivuille on estetty”, kertoo Elijah Zarwan Human Right Watchista.

Järjestö testasi tämän vuoden syyskuussa lähes 2 000 sivustoa. Pääsy oli estetty 184 sivustolle, joukossa muun muassa toimittajien Reporters Without Borders ja  ihmisoikeusaktiivien Tunisian League for the Defence of Human Rights.

Lisää tietoa aiheesta