Uutinen

WSF:n avajaiset: neoliberalismi tullut tiensä päähän

Mika Rönkkö
27.1.2001

Rio Grande de Sulin osavaltio tukee näyttävästi Maailman sosiaalifoorumia, mitä Brasilian liittovaltion presidentti Fernando Henrique Cardoso on moittinut julkisuudessa. Cardoso on kyseenalaistanut osavaltion foorumille antaman rahallisen ja moraalisen tuen.

Porto Alegren entinen kaupunginjohtaja, nykyinen osavaltion kuvernööri Olivio Dutra vastasi presidentin perjantaina puheisiin toivottomalla sosiaalifoorumin osallistujat lämpimästi tervetulleeksi myös tulevina vuosina.

Hänen mukaansa "sosiaalifoorumi on vastaus neoliberaalin ajatusmallin vaihtoehdottumuuteen, jota mm. Brasilian liittovaltion politiikka noudattaa. Sosiaalifoorumi on enemmän kuin välttämätön aloite vaihtoehtojen etsimiseksi draamalle, joka ajaa kansakuntia kurjuuteen. Presidentti Cardoso on paljastanut, minkä linjan kannattaja hän on todellisuuudessa on: Cardoso on neoliberaalien intressien äänitorvi".

Brasilian työväenpuoluetta PT:tä edustava kuvernööri Dutra jakoi perjantaina avokätisesti haastatteluja runsaslukuiselle lehdistölle täpötäydessä sosiaalifoorumin aulassa pukeutuneena perinteisiin eteläbrasilialaiseen gaucho-karjapaimenen asusteisiin.

Dutra kertoi olevansa ylpeä sosiaalifoorumin järjestämisestä juuri Porto Alegressa. Hän uskoi sosiaalifoorumista avautuvan maailmanlaajuisen keskustelun todellisista vaihtoehdoista "markkinoiden ja finanssivirtojen tyrannialle, joka on merkittävästi vaikuttanut kansalliset kehitysprojektien lopettamiseen, pienten ja keskisuurten paikallisyritysten kuolemaan, kansallisten talousten itsenäisyyden menettämiseen ja julkisten palvelujen kykenemättömyyyteen vastata sosiaalisiin haasteisiin".

"Sosiaaliset liikkeet ovat päättäväisesti ryhtyneet purkamaan neoliberaalin mallin toiminnan pohjalla olevaa myyttiä. Seattlen ja Washingtonin mielenosoitukset ovat vain jäävuoren huippuja siinä vastarinnassa, jota ollaan mobilisoimassa maailmanlaajuisesti neoliberaalia hegemoniaa vastaan. Sosiaalifoorumi on uuden toiminnan tason symboli tässä vastarinnassa", sanoi kuvernööri Dutra perjantaina.

Dutran mukaan sosiaalifoorumin "tehtävä on ulospääsyteiden etsintä neoliberaalista barbariasta. Tehtävämme on rakentaa vaihtoehtoiset mallit käynnistääksemme ekologisesti kestävän kehityksen - taloudellisesti kannattavana ja sosiaalisesti tasaarvoisena - kaikille maailman kansoille ja ihmisille. Aioimme palauttaa Porto Alegressa ihmiskunnan historian tärkeimmän perinnön, nimittäin solidaarisuuden sille kuuluvalle keskeiselle paikalleen yhteiskuntapolitiikassa".