Uutinen

WSF: Talouskriisi ja presidentit sosiaalifoorumin keskiössä

Finanssimarkkinoilta alkanut talouskriisi oli kiistattomasti puhutuin aihe sunnuntaina päättyneessä Maailman sosiaalifoorumissa Belemissä Pohjois-Brasiliassa.
Mikko Sauli
2.2.2009

Tämänvuotista Maailman sosiaalifoorumia (WSF) leimasi Latinalaisen Amerikan valtionpäämiehien läsnäolo. Brasilian, Ecuadorin, Paraguayn, Bolivian ja Venezuelan presidentit järjestivät tapahtuman ohessa yhteisesiintymisen, jolla he hakivat kansalaisyhteiskunnan tukea.

Selkeimmät tähdet presidenttikaartissa olivat Venezuelan Hugo Chávez ja Brasilian Luiz Inácio Lula da Silva. Miesten puheissa korostuivat talouskriisi ja sääntelyn tarve. Lula sanoi, ettei köyhien tule maksaa kriisin kustannuksia ja lupasi rakentaa julkisin varoin miljoona asuntoa työllisyyden parantamiseksi.

Neljä muuta presidenttiä tapasi erikseen yhteiskunnallisia liikkeitä kansainvälisen viljelijäjärjestö Via Campesinan järjestämässä tilaisuudessa. Seremoniassa seurattiin muun muassa Ecuadorin ja Paraguayn presidenttien Rafael Correan ja Fernando Lugon tulkintaa "Comandante Ché Guevara" -kappaleesta.

Walden Bello: Kriisi on siirtynyt reaalitalouteen

WSF:n puolivirallinen, IPS-uutistoimiston toimittama Terraviva-lehti toimi konkreettisena esimerkkinä talouskriisin vaikutuksista Etelässä. Se ilmestyi foorumin aikana vain kerran, sillä lehteä aiemmin rahoittanut Brasilian öljy-yhtiö Petrobras ei uskaltanut antaa IPS:lle rahoitusta huonon taloustilanteen vuoksi. Sama ongelma tullee vaivaamaan jatkossa Brasilian kulttuurielämää, sillä Petrobras on yksi maan keskeisimmistä kulttuurirahoittajista.

Talouskriisistä monissa seminaareissa puhunut Focus on the Global South -tutkimuslaitoksen johtaja ja sosiaalifoorumiliikkeen veteraani Walden Bello arvioi, että pahempaa on luvassa myös Etelään.

"Kriisi on nyt siirtynyt reaalitalouteen, ja Etelässä - esimerkiksi Kiinassa - on paljon irtisanomisia", Bello totesi.

Sekä Latinalainen Amerikka että Aasia ovat voimakkaasti riippuvaisia Yhdysvaltain ja Euroopan markkinoista. Kun tuotanto laskee ja työttömyys lisääntyy Bello uskoo yhteiskunnallisten liikkeiden nousevan niin Etelässä kuin Pohjoisessakin.

"Latinalainen Amerikka on sosiaalisesti parhaassa tilassa kriisin käsittelyyn. Uusliberaali ideologia ei saa täällä kannatusta", Bello linjasi.

Sosiaalifoorumin afrikkalaiset puolestaan pelkäsivät apuvirtojen puolesta.

"Maamme budjetista 60 prosenttia on kehitysapua. Kun teillä menee huonosti, heijastuu se myös meille", sanoi mosambikilaisen viljelijäjärjestön UNACin edustaja Fredson Guilengue.

Järjestelyt ontuivat pahasti

Paikallisessa mediassa sosiaalifoorumi oli näkyvästi esillä. Valtalehdistä suurimmat O Liberal ja Diario do Para julkaisivat kattavia raportteja foorumin tapahtumista. Ulkomaisista tiedotusvälineistä paikalla oli esimerkiksi useita eurooppalaisia yleisradioita.

Arviot tapahtumasta vaihtelivat laajasti kunkin arvioitsijan tavoitteiden mukaan. Kaikkia kuitenkin yhdisti pettymys foorumin käytännön toteutukseen. Suuri osa ohjelman seminaareista oli peruttu tai siirretty, ja tapahtumapaikoissa ja niiden välillä liikkuminen oli hidasta ja raskasta.

Foorumi keräsi reilut 90 000 osallistumisilmoittautumista. Paikallinen järjestäjä arvioi, että aktiivisia osallistujia olisi noin 50 000.

Maailman sosiaalifoorumi 2009 järjestettiin Brasiliassa 27.1-1.2. Sosiaalifoorumi syntyi vuonna 2001 kansalaisyhteiskunnan vastavetona vuosittain Sveitsin Davosissa kokoontuvalle Maailman talousfoorumille.

 

Lisää tietoa aiheesta