Uutinen

WSF: Sosiaalifoorumin tulevaisuus - maailmanparlamentti?

Maailman sosiaalifoorumin luonne muuttui Intiassa, kun tapahtuma kokosi entistä kattavammin eri kansanryhmät. Haasteeksi jää linkin luominen kansalaisyhteiskunnan älymystön paneelikeskustelujen ja maistaan taistelevien viljelijöiden rumpukulkueiden välille.
Sini Kuvaja
21.1.2004

"Organisoijien on pakko pohtia, kuinka seuraava foorumi rakennetaan eri tavalla", arvioi foorumeista kirjan toimittanut kanadalainen Thomas Ponniah.

Ponniah aavistelee uudenlaisen globaalin kansalaisuuden syntyä.

"Satatuhatta ihmistä on kokoontunut Mumbaihin, ja esimerkiksi brasilialainen tunnistaa että hänellä on enemmän yhteistä jonkun eteläkorealaisen kuin brasialialaisten kanssa. Syntyy uudenlainen tietoisuus, kun ihmiset ymmärtävät ettei heidän etunsa ole pelkästään kansallinen. Tätä ei mitenkään suunniteltu, vaan se syntyi foorumin sivutuotteena."

Maailmanparlamentti

Maailman sosiaalifoorumia on joskus kutsuttu maailmanparlamentiksi maanpaossa. Yhdessä Mumbain lukuisista tapahtumista kymmenten järjestöjen joukko esitti ajatuksen maailmanparlamentin synnyttämisestä vuoteen 2010 mennessä ja maailmanlaajuisen demokratian saamisesta ensi vuoden tapahtuman pääaiheeksi.

Sosiaalifoorumi voi olla auttamassa neuvoa antavan parlamentin syntyä, mutta sen ei pidä itse muuttua parlamentiksi, arvioi Network Institute for Global Democratisationia (NIGD) edustava Mika Rönkkö.

"Sosiaalifoorumin ydinidea on olla avoin keskustelutila. Se on tapahtumalle riittävä itseisarvo", Rönkkö sanoo.

Yleinen näkemys on, että sosiaalifoorumi yrittää löytää kultaista keskitietä kahden ääripään välillä: se ei saa muuttua instituutioksi, joka yrittää edustaa koko maailmaa, mutta ei myöskään hajota pienten liikkeiden pirstaleiksi. Maailman sosiaalifoorumin keskeisenä tehtävänä pidetään globaalien kansalaisliikkeiden synnyttämistä. Paras esimerkki tähänastisista on Irakin sotaa vastustanut maailmanlaajuinen verkosto.

Puolueet eivät voi rekisteröityä Maailman sosiaalifoorumiin, joten poliitikot tulevat paikalle kansalaisina tai jonkin kansanliikkeen edustajana. Rönkkö näkee kuitenkin, että sosiaalifoorumiverkosto voisi auttaa myös synnyttämään globaaleja puolueita.

"Ja silloin tarvittaisiin globaali kansanedustuslaitos", Rönkkö jatkaa.

Paikallisfoorumien rooli

Ensi vuonna Maailman sosiaalifoorumi kokoontuu jälleen syntysijoillaan Porto Alegressa. Tapahtumalle kaivataan kuitenkin laajempaa maantieteellistä kattavuutta: sen tulisi mennä Afrikkaan, Itä-Eurooppaan, Etelä-Aasiaan ja Karibialle. Afrikkaa on ajateltu vuoden 2006 tapaamispaikaksi, mutta ongelmana on etenkin Saharan etelänpuoleisessa Afrikassa kansalaisyhteiskunnan heikko järjestäytyneisyys. Tapahtumaa on ehdotettu järjestettäväksi Libanonissa tai Marokossa. Myös Etelä-Afrikkaa on esitetty, mutta maan järjestöt ovat järjestelmällisesti kieltäytyneet kunniasta.

Maantieteellistä kattavuutta auttavat toki paljon osaltaan paikalliset sosiaalifoorumit, mutta niiden tulisi vahvistua, sillä useat tähänastisista ovat olleet heikosti järjestettyjä. Paikallisissa sosiaalifoorumeissa yhteys ruohonjuuritasoonkin voisi toimia paremmin kuin globaalissa kokoontumisessa.

"Suuri haaste on, kuinka saamme poissaolollaan loistavan Kiinan mukaan prosessiin", Rönkkö sanoo.

Lisätietoa Maailman sosiaalifoorumista Kepan WSF-sivuilla.