Uutinen

WSF: Ruokaturva kaikkien ihmisoikeudeksi

"Meidän on estettävä yrityksiä varastamasta vettämme. Vesi, Intia ja maailma eivät ole myytävänä!" julisti intialainen Vara Krishna sosiaalifoorumin ruokaa ja luonnonvaroja käsittelevässä konferenssissa lauantaina.
Sini Kuvaja
18.1.2004

 

  Kuva: Mielenosoittaja (Kuvaaja: Janne Sivonen)
 

MUMBAI -- Oikeus veteen ja ruokaan on yksi polttavimmista poliittisista kysymyksistä Intiassa, ja kokous keräsikin tuhansia kuulijoita.

"Luonnonresurssit kuuluvat kaikille, mutta oma hallituksemme myy ne yrityksille. Julkinen tuki on romahtanut ja ihmisiä kuolee joka osavaltiossa", kuuluisa intialainen ympäristöaktiivi, Medha Patkar muistutti kovaäänisesti.

Intia ja Kiina muodostava yhteenlaskettuna puolet maailman maatalousyhteisöistä. Intialainen viljelijä Divender Sharma kuvasi, kuinka maaseudun asukkailta myydään maa alta ja miljoonat ihmiset virtaavat kaupunkeihin.

"Kun tuomme maahan halpaa ruokaa, tuomme työttömyyttä. Kaupungeista tulee suuria slummeja", Sharma sanoo.

Kokouksen puhujat muistuttivat, että suurin osa maataloustuotteista kulutetaan samalla alueella kuin tuotetaankin, mutta WTO haluaa niitäkin koskemaan säännöt, jotka hyödyttävät vain ympäri maailmaa kauppaa käyviä ylikansallisia yrityksiä. Sharma maalaa synkän tulevaisuudenkuvan siitä, mihin tällainen politiikka voi johtaa:

"Kukaan ei välitä mitä tapahtuu viljelystä elävälle 80 prosentille kehitysmaiden asukkaista. Ruokaa tuottavat pian vain länsimaat ja muu maailma jää viljelemään vesimelonin kaltaisia herkkuja rikkaille."

"Ulos Coca-Cola"

Tunnettu ranskalainen viljelijäaktiivi Jose Bove löysi Mumbaissa globaaleihin ongelmiin ratkaisun läheltä:

"Uskon kansalaistottelemattomuuteen. Tämä maa teki sen ensimmäisenä taistellessaan itsenäisyydestä. Britannia saatiin pois Intiasta, nyt meidän on sanottava ‘ulos Coca-Cola, ulos Nestle, ulos Monsanto, häipykää elämästämme’."

Bove esitti muitakin vinkkejä umpikujasta eteenpäin:

"Ensiksi ihmisten on ruokittava itsensä ja maan on pystyttävä pitämään kansansa kylläisenä. Jos jotain jää, sen voi viedä. YK:n tulee julistaa ruokasuvereniteetti ihmisoikeudeksi. Euroopan on muutettava maatalouspolitiikkaansa, joka tuhoaa viljelijöiden elinkeinon niin Euroopan sisällä kuin etelässä. Euroopan pitää lopettaa maidon, lihan ja viljan vienti."

Sosiaalifoorumin puhujia yhdisti vahva näkemys ruoasta ja vedestä kaikille yhteisinä ihmisoikeuksina, joita eivät voi koskea samat säännöt kuin muita kauppatavaroita.

"Kahdeksan sekunnin välein maailmassa kuolee lapsi likaisen juomaveden vuoksi. Se ei kuitenkaan riitä pysäyttämään liikeyrityksiä yksityistämästä vettä. Ihmiset ovat valmiita myymään mitä tahansa", jyrisi Vara Krisha.

Maailman sosiaalifoorumi elää opetustensa mukaisesti: tapahtumassa ei ole myytävänä pullotettua vettä , vaan kaikille osallistujille tarjotaan ilmaiseksi puhdasta suodatettua juomavettä.