Uutinen

WSF: Osallistujat kaupallisen hyväksikäytön uhreina

Tämän vuoden Maailman sosiaalifoorumin (WSF) osallistujat Porto Alegressa ovat moittineet esimerkiksi liikenne-, majoitus- ja viestintäyrityksiä kaupallisesta hyväksikäytöstä.
Diana Mulilo Glory Mushinge
28.1.2005

PORTO ALEGRE -- Muutamat Maailman sosiaalifoorumin (WSF) afrikkalaisosallistujat ilmaisivat tyytymättömyytensä eri liikeyritysten toimintatapoihin The African Flame -sanomalehden haastattelussa. Heidän mukaansa yritykset ovat käyttäneet foorumia tilaisuutena rahastaa tavanomaista enemmän esimerkiksi matkustuksesta ja majoituksesta siitä alkaen kun WSF:n osallistujat alkoivat saapua Porto Alegreen.

Yksi osallistujista, kenialainen John Kinuthia, selosti tapausta tarkemmin. Hänen mukaansa kyse on kapitalistisen ideologian mukaisesta toiminnasta, jossa paljastuvat teollisuusmaiden synnyttämät väärinkäytökset. "He [liikeyritykset] käyttävät tällaisia kokoontumisia hyväkseen kaupallistamalla foorumin nostamalla majoituksen, lentolippujen ja kuljetusten hintoja, ja siten riistävät ihmisiä", Kinuthia sanoi.

Paljastettujen temppujen joukossa on tapaus, jossa hotellin omistajat tarkoituksellisesti pitivät huoneita tyhjinä väittäen hotellia täydeksi. Tämän jälkeen he saattoivat tarjota epätoivoiselle majoituksen etsijälle yhtä "varatuista" huoneista sillä ehdolla, että tämä maksaa kaksinkertaisen hinnan.

On esitetty myös epäilyksiä siitä, että yrityksillä olisi keskinäisiä sopimuksia, joiden tarkoituksena on saada WSF:n osanottajat hätääntymään ja tarttumaan ehdoista välittämättä kohdalle osuvaan tilaisuuteen siinä pelossa ettei muuta ole tarjolla. Tilanteen on todettu olevan samanlainen lentoyhtiöiden kohdalla: kaikki lennot pian foorumin päättymisen jälkeen on ilmoitettu täyteen varatuiksi, jolloin ihmiset voitaisiin saada viipymään pidempään ja siten maksamaan hotelleille enemmän.

Samaan aikaan lentoyhtiöt vaativat lähes 200 dollarin sakkomaksua lentoaikataulun muuttamisesta, mikä useimpien ihmisten mukaan on tavallista suurempi.

Taksiautoilijat eivät myöskään halua jäädä osattomiksi, vaan käyttävät ulkomaalaisten tietämättömyyttä hyväkseen nostaakseen ansioitaan. Useimmat muutkin osallistujat joiden kanssa asiasta puhuttiin, huomioivat taksien käyttävän mittaria runsaampaan rahastamiseen ajamalla pidempiä reittejä ansaiten siten nopeita lisätuloja.

Lisää tietoa aiheesta

Kepan kooste WSF:stä