Uutinen

WSF: Mumbaissa etsitään globalisaation ystävällisempiä kasvoja

Mitä yhteistä on alkuperäiskansoilla, lapsityöläisillä, feministeillä, vasemmistolaisilla, Intian kastittomilla ja ympäristöaktiiveilla? Ainakin tänään käynnistyvä Maailman sosiaalifoorumi, johon saapuu arviolta 75 000 ihmistä eri puolilta maailmaa.
Sini Kuvaja
16.1.2004

 

Kuva: Shipra Tendulkai ja Darshan Andrandes. (Kuvaaja: Sini Kuvaja)
Darshan Andrandes ja Shipra Tendulkai tekevät sosiaalifoorumissa vapaaehtoistyötä ja etsivät kontakteja järjestöilleen. Tendulkai työskentelee prostituutiosta pelastettujen lasten ja Andrandes maaseudun väestön parissa.
 

MUMBAI -- Myös Suomesta on matkannut sosiaalifoorumiin kymmeniä ihmisiä. Yksi heistä on pitkän linjan kehitysaktiivi Ville-Veikko Hirvelä, joka edustaa Intiassa useaakin järjestöä, muun muassa Demokratiafoorumi Vasudhaiva Kutumbakamia. Hirvelän mukaan sosiaalifoorumi tarjoaa hyvän kohtaamispaikan erilaisille näkemyksille pakottamatta niitä yhdenmukaisuuteen. Hirvelä kerää Intian matkansa aikana aineistoa maailmantalouden vaikutuksista tavallisten intialaisten elämään.

"Intia on esimerkki siitä, miten globaali talous syrjäyttää paikallisen elämän edellytyksiä. Intiassa on kiinnostavaa myös maan oma henkinen perintö: miten se suhtautuu kaupalliseen nykymaailmaan ja mitä opittavaa meillä voisi siitä olla."

"Irakin sota herätti"

Tansanian YK-yhdistyksen pääsihteeri Joseph Shija pohtii sosiaalifoorumin alla suuria kysymyksiä, jotka linkittyvät tapahtuman tunnuslauseeseen "toisenlainen maailma on mahdollinen".

"Voiko maailmasta tehdä toisenlaisen ja jos voi, niin onnistuuko se meidän elinaikanamme? Millainen se maailma olisi? Tarvitsemme maailman, jossa globalisaation kasvot olisivat ystävällisemmät. Ongelmana on se, että ne, jotka hyötyvät nykyisenkaltaisesta globalisaatiosta haluavat säilyttää status quon."

Shija harmittelee, että ehdittiin järjestää kolme Maailman sosiaalifoorumia ennen kuin hän edes kuuli prosessista.

"Havahduin siihen että 11 miljoonaa ihmistä ympäri maailmaa osoitti mieltään Irakin sotaa vastaan. Useimpien tansanialaisten tavoin en ollut kuullut Maailman sosiaalifoorumista mitään. Tansanialaisilla on niin paljon tekemistä päivittäisen selviytymisen kanssa, etteivät tällaiset uutiset helposti tavoita heitä. Mumbain jälkeen aion levittäää viestiä, jotta mekin voimme olla osa liikettä, onhan maailma myös meidän."

Köyhimmät eivät voi osallistua

 

Kuva: Heidi Karjalainen. (Kuvaaja: Sini Kuvaja)
Heidi Karjalainen tuo viestiä alkuperäiskansojen edustajille.
 
 

Mumbain helteessä kulkee saamelaissaappaissa Heidi Karjalainen, 22-vuotias Suomen saamelaisnuoret -yhdistyksen puheenjohtaja. Hän pitää puheen alkuperäiskansojen eloonjäämistä käsittelevässä seminaarissa.

"Puhe on vielä alkutekijöissä", Karjalainen myöntää. "Aikaa on vartti ja aion kertoa saamelaisten historiasta, maaoikeustilanteesta ja luontaiselinkeinon harjoittamisesta."

Karjalainen on seurannut Maailman sosiaalifoorumia alusta asti mutta osallistuu nyt ensimmäistä kertaa tapahtumaan itse. Hän odottaa kiinnostuneena yhteyksiä toisiin alkuperäiskansojen edustajiin.

Ville-Veikko Hirvelältä löytyy myös kritiikkiä sosiaalifoorumia kohtaan: "Maailman toiselle puolelle matkaaminen on kyllä ongelmallista – miten se voisi edistää maailman enemmistön asioita. Yhteyksiä tarvitaan, mutta välineet ovat aina valtaosan ulottumattomissa."