Uutinen

WSF: Maailman sosiaalifoorumi päättyi mutta työ jatkuu

Porto Alegre seisahtui tammikuun 31. päivän aamuna, kun Maailman sosiaalifoorumin (WSF) päättänyt tuhansien ihmisten kulkue levittyi kaupungin kaduille.
Glory Mushinge
1.2.2005

Portoalegrelaiset saivat viimeisen vilkaisunsa osallistujiin, jotka koko edellisellä viikolla alkaneen Maailman sosiaalifoorumin (WSF) ajan väsymättä toistivat iskulauseita, järjestivät pienempiä marsseja ja keskustelivat heihin ja yhteiskuntaan yleensä vaikuttavista aiheista.

Foorumin yhteydessä järjestettiin kaksi marssia, ensimmäinen aamulla ja toinen puolen päivän aikoihin. Osanottajien huutamat iskulauseet olivat sellaisia kuten "Alas George Bush" ja "Alas imperialismi ja kapitalismi". Marssijat kehottivat kaikkia liittymään kamppailuun imperialisteja ja uusliberalistisia pahantekijöitä, kuten Yhdysvaltain presidenttia George Bushia, Maailmanpankkia ja Kansainvälistä valuuttarahastoa (IMF) vastaan.

Marssijat kuljettivat mukanaan näyttäviä, värikkäitä kylttejä ja banderolleja. Samalla ympäri maailmaa kotoisin olevat muusikot esiittivät erilaisten kulttuurien yhdistymistä juhlistavaa musiikkia. WSF:n edustajat pitivät tapahtuman päätöspuheenvuoroja.

Tarjouksia seuraavan WSF:n järjestämisestä on jo liikkeellä. Päätökseen vaikuttaa maan vakaus, taloudellinen ja poliittinen tilanne, infrastruktuuri sekä mahdolliset muut maan kykyyn järjestää foorumi. Myös mahdollisuutta järjestää foorumi useissa paikoissa jollakin alueella tutkitaan.

Useilla kielillä kirjoitetut viestit tekivät selväksi, ettei tämä liike pysähdy mihinkään saavuttaakseen tavoittelemansa muutoksen. Tavoitteiden täyttyminen vaatii myös enemmän kuin mielenilmausten järjestämistä. Koko foorumin ajan on ollut esillä, että polttaviin kysymyksiin tarttuminen edellyttää uusien toimintatapojen omaksumista.

Kirjoittaja on sambialainen toimittaja.

Lisää tietoa aiheesta

Kepan kooste WSF:stä