Uutinen

WSF: Maailman sosiaalifoorumi käyntiin karnevaalitunnelmissa

Mumbain sosiaalifoorumin ensimmäinen tapahtumapäivä keskittyi hengennostatukseen, mutta jatkossa tarjolla on myös syvällisempää yhteiskunta-analyysia.
Janne Sivonen
17.1.2004

Kuva:WSF:n avajaiset (Kuvaaja: Janne Sivonen)

MUMBAI -- Megatapahtumaksi kasvaneen Maailman sosiaalifoorumin käynnistymistä ei juuri huomannut perjantaina Mumbain katukuvasta. Noin sadantuhannen osallisujan WSF on Mumbain 18 miljoonan asukkaan keskellä niin huomaamaton tapahtuma, että monilla delegaateilla oli vaikeuksia löytää taksikuskia, joka osasi ajaa tapahtumapaikalle. Paikallisessa tabloid-lehdessä WSF ja sen varjotapahtuma Mumbai resistance 2004 kuitattiin pikkuartikkelilla, joka kertoi poliisien tarkkailevan tiiviisti "kommunistitapahtumien" osallistujia. Ero Brasilian Porto Alegressa pidettyihin edellisiin sosiaalifoorumeihin on siis melkoinen.

Foorumin tapahtumapaikalla Mumbain pohjoisosassa tunnelma oli kuitenkin aivan toisenlainen: alue oli ääriään myöten täynnä eri puolilta maailmaa saapuneita osallistujia, joista useimmat olivat tosin edellisvuosien tapaan joko isäntämaasta tai sen lähialueilta.

Kuva: Mielenosoittaja. (Kuvaaja: Janne Sivonen)
Järjestelyt sujuivat pieniä myöhästymisiä lukuunottamatta mallikkaasti, ja meno oli tutun värikästä: valtaosalla delegaateista oli mukanaan banderolleja, plakaatteja tai rooliasuja, jotka sisältsivät vähintäänkin tuhansia kannanottoja ja iskulauseita. Alueella oli koko ensimmäisen päivän ajan käynnissä kymmeniä mielenosoituksia ja kulkueita.

Tapahtuman ensimmäisen päivän tärkein anti olikin ennen kaikkea upeassa tunnelmassa. Avajaisissa ja lehdistötilaisuuksissa puhujina nähtiin globalisaatiokriittisen liikkeen tunnetuimpia tähtiä, joiden puheet tarjosivat syvällisen yhteiskunta-analyysin sijaan lähinnä hengennostatusta: Nobelin rauhanpalkinnon voittanut iranilainen Shireen Ebadi puhui ihmisarvon kunnioittamisen puolesta, irakilainen Amil al Rekaby ja brittikansanedustaja Jeremy Corbin tuomitsivat Irakin sodan ja Yhdysvaltojen miehitysjoukot, Vietnamin varapresidentti Nguyen Binh peräsi sosiaalisesti ja taloudellisesti oikeudenmukaisempaa maailmaa ja palestiinalainen Mustafa Barghouti vaati itsenäistä Palestiinaa ja Israelin sortotoimien lopettamista.

Kuva:Amil al Rekaby (Kuvaaja: Janne Sivonen

Irakilainen Amil al Rekaby oli yksi avajaispäivän pääpuhujista.

Avajaispäivän hengennostatustapahtumat ovat kuitenkin vain pieni - eikä monien mielestä edes kovin tärkeä - osa WSF:n tarjontaa. Niille jotka haluavat, että tapahtumasta jää käteen jotakin muutakin kuin sisällöllisesti niukkoja megatapahtumia ja harvojen tähtiaktivistien puheenvuoroja, on tarjolla satoja pienempiä workshoppeja ja keskustelutilaisuuksia. Niitä on järjestämässä yli 2 600 sosiaalifoorumiin rekisteröitynyttä järjestöä, joten kiinnostavia aiheita riittää taatusti jokaiselle osallistujalle.

Taiteen keinoin toisenlaisen maailman mahdollisuuksia esittelee 1 500 taiteilijaa, 150 katuteatteriesitystä ja 85 filmiä. Tapahtuman lopullista osanottajamäärää ei olla vielä ilmoitettu, sillä halukkaita osallistujia tulee koko ajan lisää ja järjestäjät päättivät venyttää rekisteröitymisaikaa niin pitkälle, että kaikki halukkaat pääsevät sisään.

Lisätietoa Maailman sosiaalifoorumista Kepan WSF-sivuilla.