Uutinen

WSF: "Kunnollista työtä" edistävä kampanja avattiin

Rauhannobelisti Wangari Maathai auttoi avaamaan maailmanlaajuisen kampanjan parempien työolojen puolesta.
Jukka Aronen
24.1.2007

Maailman sosiaalifoorumissa Nairobissa julkistettiin maailmanlaajuinen "Kunnollinen työ, kunnollinen elämä" -kampanja (Decent Work, Decent Life), jonka tavoitteena on tehdä "kunnollisen työn" takaamisesta ydinasia niin kansallisessa kuin kansainvälisessäkin politiikassa.

"Kunnollisella työllä" tarkoitetaan työsuhteen järjestämistä niin, että kaikilla on tasapuolinen mahdollisuus saada töitä, ja että työsuhde takaa riittävän palkan, sosiaalisen turvaverkon ja oikeuden järjestäytyä. Lisäksi työntekijällä pitää olla varmuus siitä, että häntä ei käytetä riistotyövoiman tavoin.

Kampanjan tavoitteena on saada valtiot ottamaan huomioon "kunnollisen työn" käsite niin kehitys-, talous- , kauppa-, rahoitus- kuin sosiaalipolitiikassaankin.

"Perusperiaatteena on, että kunnollisen työn tarjoamisen pitäisi olla tavoitteena kaikilla toimijoilla, jotka ovat mukana globaalin talouden ja sosiaaliasioiden hallinnoinnissa. Globaalien toimijoiden, kuten IMF:n, WTO:n ja Maailmanpankin pitäisi tunnistaa, että niiden nykypolitiikka tarkoittaa maailman työtä tekeville kasvavaa epävarmuutta, epäsäännöllisiä työaikoja ja epävirallisen työn lisääntymistä", totesi Bart Verstraeten Social Alert International -järjestöstä kampanjan avajaistilaisuudessa.

Kampanjan avaustilaisuudessa esiintyi myös Wangari Maathai, kenialainen rauhannobelisti vuodelta 2004.

Kampanja vie viestinsä Maailman sosiaalifoorumista Maailman talousfoorumiin Davosiin ja sen jälkeen G8-kokoukseen Saksaan.

Kampanjasta vastaavat International Trade Union Confederation, Global Progressive Forum, Social Alert International ja Solidar.

Lisää tietoa aiheesta