Uutinen

WSF - joko sloganista olisi prosessiksi?

Maailman sosiaalifoorumi ajaa globaalia demokratiaa, mutta onnistuuko liike itse toimimaan niin kuin se julistaa, pohdittiin ensimmäisen kerran järjestetyssä Kepa-dialogissa.
Sanna Jäppinen
17.10.2006

Laura Tuominen ja Teivo Teivainen Kepa-dialogissa (Kuva: Outi Hakkarainen) Laura Tuominen ja Teivo Teivainen toivat terveisiä WSF:n kansainvälisen komitean kokouksesta Parmasta. (Kuva: Outi Hakkarainen)

"Alkuvaiheessa simppelillä ja vähän hölmölläkin sloganilla - toisenlainen maailma on mahdollinen - saatiin aikaan paljon innostusta. Alkuhuuman kadottua on alettua yhä enemmän kysyä, millainen se toisenlainen maailma sitten olisi ja miten sinne päästään", totesi maailmapolitiikan professori Teivo Teivainen, joka on toiminut Maailman sosiaalifoorumin (WSF) kansainvälisessä komiteassa sen ensimmäisestä kokouksesta lähtien.

Nyt Teivainen toi terveisiä komitean lokakuun alussa pidetystä kokouksesta Kepan ja ACWSF:n (African Comission of World Social Forum) järjestämään keskustelutilaisuuteen 16. lokakuuta.

Komiteassa näkyvät selkeästi sosiaalifoorumeihin kohdistuvat kaksijakoiset odotukset. Toisaalta isot kansanliikkeet, kuten vaikkapa pienviljelijöiden ja maatyöläisten Via Campesina, haluaisivat jo siirtyä puheista tekoihin, mutta WSF-liikkeen veteraanit, usein vahvat kansalaisjärjestöaktiivit, vetoavat "kaoottisen" avoimen tilan säilyttämisen puolesta. Konsensus on komitean kokouksista kaukana.

Teivaisen mukaan konkretian luomiseen tulee nykyään paineita aiempaa enemmän myös rahoittajien taholta: foorumeille ei ole tähän mennessä asetettu perinteisiä tuloskriteerejä, mutta jatkossa suunta saattaa muuttua.

Piilorakenteita on vaikea tehdä läpinäkyviksi

Teivaisen tavoin Vasemmistonuorten pääsihteeri Laura Tuominen oli mukana kansainvälisen komitean kokouksessa. Tuomiselle kerta oli ensimmäinen.

"Hetkittäin tuli sellainen olo, että brasilialaiset 'founding fatherit` haluavat tarkkaan pitää kiinni siitä, mitä on aiemmin ollut, ja afrikkalaisjärjestäjät saivat kokea holhoavaa asennetta", Tuominen viittasi tammikuussa Nairobissa pidettävän WSF:n valmisteluihin.

Tuominen kritisoi myös WSF-järjestelmän piilopoliittisuutta: puhutaan avoimesta tilasta, mutta kansainvälinen komitea on suljettu. "Miten siellä olevat järjestöt esimerkiksi valitaan?" Tuominen pohdiskeli.

Myös Teivainen totesi, ettei tähän mennessä ole kiinnitetty riittävästi huomiota siihen, onko taloudellisten instituutioiden päätösvallan laajenemista kritisoiva ja globaalia demokratiaa ajava liike itsessään riittävän demokraattinen.

"On illuusio, että olisi olemassa epäpoliittinen avoin tila, jossa ei ole mitään rakenteita", Teivainen sanoi. "Jos teeskennellään, ettei niitä ole, ei niitä myöskään saada läpinäkyviksi."

Mikä ihmeen prosessi?

Tuominen kiitteli komitean lähivuosien WSF-suunnitelmia: vuonna 2007 Maailman sosiaalifoorumi pidetään Nairobissa, ja seuraavan kerran WSF järjestetään vuonna 2009. Vuosi 2008 on välivuosi, mutta silloinkin tavoitteena olisi järjestää Davosissa pidettävän Maailman talousfoorumin aikaan joitakin tempauksia ja kampanjoita WSF-tunnusten alla.

"Kaikki sosiaalifoorumien osallistujat eivät miellä osallistuvansa prosessiin, vaan tapahtumiin, ja tästä syytä WSF:n pitämisessä joka toinen vuosi on riskinsä", Tuominen huomautti.

Toisaalta harventamisessa lienee Tuomisen mukaan se etu, että välivuosina voidaan kiinnittää entistä enemmän huomiota alueellisiin ja paikallisiin sosiaalifoorumeihin ja tuoda niitä esille. "Tämä voi lisätä ymmärrystä globaalista projektista."

Prosessimaisuuteen tähdätään myös sillä, että Nairobin WSF:ssä on tarkoitus omistaa yksi päivä konkreettisten aloitteiden käsittelemiseen, ja samalla etsiä ideoita esimerkiksi vuoden 2008 WSF-toimintaviikolle.

"Tätä on yritetty aiemminkin, mutta nyt asialle on annettu enemmän poliittista painoarvoa", Tuominen arveli.

WSF:n pitäminen joka toinen vuosi sai kannatusta muun muassa Voima-lehden toimitusjohtaja Jaana Airaksiselta, joka on ollut mukana järjestämässä Suomen sosiaalifoorumia.

"Loistava uutinen. Tämä vahvistaa varmasti vuoropuhelua, sillä aikapulan takia WSF ja paikalliset foorumit eivät ole lähentyneet", Airaksinen totesi.

Hänen mukaansa myös Suomen sosiaalifoorumin suhteen kannattaisi miettiä tapahtuman muuttamista kahden vuoden välein pidettäväksi. Välivuosina jäisi aikaa rauhassa miettiä, miten osallistua WSF:ään tai tehdä kansainvälistä yhteistyötä.

WSF-keskustelu käynnisti Kepa-dialogien sarja. Kepa järjestää jatkossa tarpeen mukaan vastaavia keskustelutilaisuuksia ajankohtaisista kehityskysymyksistä.