Uutinen

WSF: Bhopalin uhrit vaativat myrkyttäjiään vastaamaan teoistaan

Tuholaismyrkkytehtaalta 20 vuotta sitten vuotanut myrkkykaasupilvi tappoi tuhansia ja aiheutti pysyviä vammoja 150 000:lle. Hengissä selvinneet osoittavat mieltä Mumbaissa.
Janne Sivonen
21.1.2004

Kuva: Bhopal-mielenosoittajia (Kuvaaja: Janne Sivonen

MUMBAI -- Bhopalin myrkkyonnettomuudesta hengissä selvinneet on yksi lukuisista ruohonjuuritason intialaisryhmistä, joiden mielenosoituskulkueet kiertävät Maailman sosiaalifoorumin seminaarisalien välisiä kulkureittejä. Ulkomaalaiset osallistujat eivät uhrien iskulauseita ymmärrä, mutta Bhopalin uhrien asia sai paljon huomiota myös sosiaalifoorumin seminaareissa.

Bhopalin onnettomuus tapahtui 20 vuotta sitten, kun Union Carbiden tuholaismyrkkytehtaalta vuotanut myrkkykaasupilvi tappoi noin 20 000 ihmistä ja aiheutti eri pysyviä vammoja 150 000:lle lähiseudun asukkaalle. Yhtiön Yhdysvalloissa sijaitsevan pääkonttorin säästötoimenpiteet olivat heikentäneet tehtaan entisestäänkin puuttellisia turvajärjestelmiä ennen onnettomuutta.

Union Carbide selvisi tuhoisasta onnettomuudesta maksamalla kuolleiden omaisille ja pysyvästi vammautuneille uhreille 500 dollaria henkeä kohden, mutta henkiinjääneet uhrit eivät tyytyneet tähän: he halusivat yhtiön todelliseen vastuuseen teoistaan. Vuonna 1992 intialainen oikeusistuin julisti yhtiön pakoilevan oikeutta, kun sen edustajat eivät olleet ilmestyneet oikeuteen lukuisista pyynnöistä huolimatta.

Maailman sosiaalifoorumissa uhrien tulilinjalla ei ole enää Union Carbide, sillä vuonna 2001 yhtiön osti niin ikään amerikkalainen Dow Chemical. Mumbaissa uhrit vaativat vastuuseen myös Dow Chemicalia, sillä ostaessaan Union Carbiden yhtiö kieltäytyi kuuntelemasta varoituksia ostettavan yhtiön rikosoikeudellisista vastuista. Dow Chemical sanoo, ettei se ole missään vastuussa Union Carbiden mahdollisista rikoksista.

Bhopalin uhrit vaativat, että joko edesmenneen Union Carbiden tai Dow Chemicalin edustajat ilmaantuvat Intiassa oikeuteen vastaamaan Bhopalin myrkkyonnettomuutta koskeviin syytöksiin. He vaativat edelleen onnettomuuden aiheuttajalta myös terveydenhuoltoa ja Bhopalin asukkaiden terveydentilan kunnollista seurantaa, sekä Bhopalissa yhä olevien ongelmajätteiden puhdistamista. Union Carbiden jälkeensä jättämät myrkyt vuotavat Bhopalissa pohjaveteen ja aiheuttavat alueen asukkaille syöpää; myrkkyjäämiä on löytynyt muun muassa bhopalilaisäitien rintamaidosta.

"Asian vieminen oikeuteen ja kunnollisten korvausten saaminen on tärkeää. Bhopalin uhrien kohtalo on esimerkkitapaus siitä, miten vaikeaa on saattaa monikansalliset yhtiöt vastuuseen teoistaan", totesi yksi onnettomuuden uhreista mielenosoituksen keskellä.

Maailman sosiaalifoorumi kokosi yhteen bhopalilaisten lisäksi vietnamilaisia ja yhdysvaltalaisia aktivisteja, jotka syyttävät Dow Chemicalia terveysongelmistaan. Dow Chemical valmisti Vietnamin sodan aikana käytettyä Agent Orangea; kemiallista asetta, jolle altistui Vietnamissa eri arvioiden mukaan kolme miljoonaa kansalaista. Monet uhreista kuolivat ja myrkyn vaikutukset näkyvät vielä tänään esimerkiksi kehitysvammojen yleisyytenä.

Yhdysvalloissa yhtiötä syytetaan oman kotiosavaltionsa saastuttamisesta: Michiganissa on esimerkiksi alueita, joilla lapsia on kielletty pöllyttämästä puistoissa leikkiessaan tomua, sillä pöllyttäminen levittäisi maaperaan vuotaneita myrkkyjä - yhdysvaltalaisaktivistien mukaan myös nämä myrkyt ovat peräisin Dow Chemicalilta.

Lisätietoa Maailman sosiaalifoorumista Kepan WSF-sivuilla.