Uutinen

WSF: Älymystön ja köyhien sosiaalifoorumi

Sosiaalifoorumin näkyvimpiin rooleihin ovat nousseet köyhien daliittien mielenosoituskulkueet sekä pohjoisen sodanvastustajien seminaarit ja keskustelutilaisuudet.
Janne Sivonen
19.1.2004

MUMBAI -- Kun Maailman sosiaalifoorumi päätettiin siirtää Brasilian Porto Alegresta Mumbaihin, sinne odotettiin myös Porto Alegresta lähes tyystin puuttuneita aasialaisia ja afrikkalaisia delegaatioita. Mumbaissa intialaisten ja myös muiden Aasian maiden edustus onkin luonnollisesti varsin suuri: silmämääräisesti arvioiden vähintään 90 prosenttia foorumin delgaateista on Aasiasta ja varsinkin Intiasta. Loput ovat Porto Alegren tavoin lähinnä pohjoisen rikkaista maista.

Latinalaisen Amerikan niukkaa osallistumista osattiin Mumbaissa odottaakin, mutta afrikkalaisdelegaattien vähäisyys on ollut monelle ikävä yllätys. "Sosiaalifoorumi on niellyt Afrikan", tuskaili sosiaalifoorumiin saapunut afrikkalaistoimittaja pressikeskuksen käytävillä. "Afrikkalaisdelegaatin piskuinen joukko hukkuu täydellisesti muita mantereita edustavien massojen sekaan."

 

  Kuva: Charles Mutasa. (Kuvaaja: Janne Sivonen)
Afrodadin Charles Mutasa arvioi, että Afrikasta on matkannut Mumbaihin vähintään 400 edustajaa

Afrodad-järjestöä edustava zimbabwelainen Charles Mutasa katsoo kuitenkin, että Mumbain sosiaalifoorumi on Afrikan osalta selkeä parannus aiempiin sosiaalifoorumeihin verrattuna. "Aiempiin tapahtumiin on osallistunut vain Afrikan sosiaalifoorumin (ASF) lähettämä delegaatio, jonka määrä on vaihdellut Porto Alegressa parinkymmenen ja parin sadan hengen välillä. Tänä vuonna myös yksittäiset afrikkalaisjärjestöt ovat saaneet delegaatioita matkaan, sillä pohjoisen järjestöt ovat alkaneet tukea afrikkalaisten osallistumista", Mutasa kertoo.

Sambialainen Agnes Mushimbe katsoo, että afrikkalaisten vähäisestä määrästä on jopa hyötyä: "Kun ihmiset näkevät esittelykojumme, kaikki tulevat kyselemään, mistä olemme ja mitä teemme. Afrikka tuntuu kiinnostavan ihmisiä todella paljon."

Afrikan massiivista esiinmarssia saataneen odottaa siihen saakka, kunnes Maailman sosiaalifoorumi järjestetään ensi kertaa Afrikassa – Mumbaissa kiertävien huhujen mukaan Afrikan vuoro saattaisi olla jo vuonna 2006.
Daliittien esiinmarssi

Erään tutkimuksen mukaan Porto Alegren foorumin osallistujista valtaosa oli joko opiskellut yliopistossa tai valmistunut sieltä. Toisin sanoen joukossa oli vain vähän köyhiä ja marginaalisessa asemassa olevia ihmisiä – siis niitä, joiden asiaa sosiaalifoorumien keskustelutilaisuuksissa ja mielenosoituksissa ajetaan. Mumbaissa myös ruohonjuuritasoa edustavien delegaattien määrän odotettiin lisääntyvän, sillä Intiassa marginaaliin kuuluvien liikkeet ovat paremmin organisoituja kuin Latinalaisessa Amerikassa.

Ylivoimaisesti eniten sosiaalifoorumissa näkeekin intialaisia daliittien eli kastittomien kulkueita. "Sosiaalifoorumilla on valtava merkitys daliiteille", totesi Somnathiksi esittäytynyt mies Dalit Solidarity Movement -järjestöstä.

"Sosiaalifoorumi on suuri askel daliittien yhteiskunnallisessa järjestäytymisessä. Se, että paikalla on myös muista maista saapuneita marginaalissa eläviä ihmisiä, antaa meille valtavasti energiaa jatkaa työtämme. Nyt tiedämme, ettemme ole yksin", Somnath sanoi. Hän epäili, että daliittien massiivinen esiinmarssi on yksi niistä syistä, joiden takia intialainen lehdistö tuntuu sivuuttavan Maailman sosiaalifoorumin parilla pikku-uutisella.

Daliittien ja muiden marginaalissa elävien ihmisten näyttävä mukaantulo ei ole kuitenkaan sujunut täysin ongelmitta. Lauantaina yksi ryhmistä yritti tunkeutua väkisin sosiaalifoorumin pressikeskukseen vastalauseena sille, etteivät sosiaalifoorumia järjestävät kansalaisjärjestöt ole huomioineet heitä riittävän hyvin tapahtuman järjestelyissä.
 

Kuilu rikkaiden ja köyhien välillä pysyy

Jos daliitit riemukkaine kulkueineen ovat konferenssihallien ulkopuolella sosiaalifoorumin näkyvin ryhmä, niin seminaareissa äänessä ovat esimerkiksi Irakin-sodan vastustajat. Sekä puhujista että yleisöstä varsin suuri osa on eurooppalaisperäistä, keskiluokkaista kansalaisjärjestöväkeä. Välillä sosiaalifoorumissa tuntuu siltä, että käynnissä on oikeastaan kahdet pirskeet.

Guardian-lehden kolumnisti Georges Monbiot harmitteli tilannetta radikalismia pohtineessa seminaarissa: "Köyhät intialaiset järjestävät kulkueitaan ulkopuolella samalla, kun tälläkin puhujanlavalla istuu neljä valkoista eurooppalaista – voiko tällainen liike kutsua itseään radikaaliksi", Monbiot päivitteli ja pyysi paikalla olevia daliitteja nostamaan kätensä pystyyn.

Seminaarteltan monisatapäisen yleisön joukosta nousi käsiä vain kourallinen samalla, kun ulkoa kantautuva daliittikulkueen rumpujen pauke oli hukuttaa alleen puhujien äänen.

"Globalisaation vastaisen liikkeen ja köyhien välillä on valtava muuri: me emme ymmärrä toisiamme ja siksi me emme myöskään kommunikoi keskenämme. Jos globalisaatiokriitinen liike haluaa olla radikaali, se kuuntelee köyhiä ja toimii heidän toiveidensa ja tavoitteidensa mukaisesti. Jos liike ei pysty integroimaan köyhiä joukkoonsa ja ottamaan ohjeitaan alhaalta, voimme pakata tavaramme ja palata kotiin. Niin kauan kuin nykyinen muuri pysyy välillämme, me emme edusta kansaa", Monbiot provosoi.

Maanantai-iltana sosiaalifoorumin osanottajilla on kuitenkin mahdollisuus päästä toisiaan piirun verran lähemmäksi. Silloin foorumin suurimmassa hallissa puhutaan rasismista ja kastilaitoksesta.

Lisätietoa Maailman sosiaalifoorumista Kepan WSF-sivuilla.