Uutinen

WSF: "Aito hengellisyys palvelee köyhiä"

Mumbain sosiaalifoorumiin yhdistyvät Intian rikas henkinen perintö ja Mahatma Gandhin opit. Joka kokouksessa vähintään yksi puhujista siteeraa Gandhia. Hengellisyyden ja kehityksen suhteita käsittelevät tilaisuudet keräävät teltat täyteen.
Sini Kuvaja
20.1.2004

Kuva: Gandhi-plakaatti. (Kuvaaja: Henri Myrttinen)
"Edistyksen määitelmä marginalisoi miljoonat ihmiset ja myös hengellisyyden. Länsimainen käsitys ihmisestä uhkaa rikasta perintöämme, jossa hengellisyys on ollut erottamaton osa muuta elämää. Nyt siitäkin on tullut kauppatavara", sanoo intialainen tutkija C.B.Samuel.

Samuel kritisoi uskontoja, jotka ovat hänen mukaansa usein sorron väline ja kehityksen este. Yhtälailla hän näkee virheeksi täydellisen erottautumisen hengellisyydestä, mikä on leimallista useille kansanliikkeille.

"Hengellisyydellä on tärkeä rooli kehityksessä. Ongelmana on, että monet hengelliset ihmiset ovat täysin erillään kärsimyksen maailmasta eli ihmisten enemmistön todellisuudesta."

Samuelin näkemyksen mukaan hengellisyyden pitäisi olla väline muuttaa maailmaa. Hän ottaa esikuvaksi Äiti Teresan, joka näki Jumalan köyhissä. Itsetutkistelun sijaan pitäisi kohdata maailman marginalisoidut.

Tapahtuma-aluetta koristavat lukuisien iskulauseiden lisäksi Gandhin ajatusten täyttämät banderollit, ja kokouksissa on pohdittu Gandhin oppien antia nykyiselle globaalille liikkeelle. Gandhi on Intiassa ristiriitaisempia tunteita herättävä hahmo kuin länsimaissa, ja esimerkiksi monet dalitiryhmät kokevat, ettei Gandhi ajanut heidän asiaansa. Sosiaalifoorumissa Gandhin kuvaa kannetaan kuitenkin kulkueissa sankarin juhlapaikailla, ja intialaiset ovat silminnähden ylpeitä historiastaan.

Lisätietoa Maailman sosiaalifoorumista Kepan WSF-sivuilla.