Uutinen

Worldwatch: Kehitysapua pitää suunnata kaupungistumisen ongelmiin

Worldwatch-instituutin arvostettu vuosiraportti varoittaa suurkaupunkien slummiutumisesta.
Jukka Aronen
12.1.2007

Toissapäivänä julkistetussa Maailman tila 2007 -raportissa kehotetaan kansainvälistä yhteisöä miettimään uusiksi kehitysyhteistyövarojen suuntaamista. Muutoksen tarvetta perustellaan sillä, että alati lisääntyvä kaupungistuminen muuttaa globaalin köyhyyden luonnetta.

Maailman tila -raportin kansiJoka vuosi yli 60 miljoonaa ihmistä - noin Ranskan väkiluvun verran - muuttaa maaseudulta kaupunkeihin ja esikaupunkeihin. Ensi vuonna saavutetaan rajapyykki sille, että yli puolet maapallon asukkaista asuu kaupungissa.

Raporttia julkaiseva Worldwatch-instituutti ennustaa, että vuoteen 2030 mennessä puolet kaupunkeihin muuttavista noin 1,1 miljardista ihmisestä joutuu asumaan puutteellisissa slummioloissa.

Nykyisistä noin kolmesta miljardista kaupunkilaisesta miljardi elää slummissa eli alueella, joka ei tarjoa asukeilleen peruspalveluja kuten puhdasta vettä, viemäröintiä ja kestävää asuinsijaa. Arviolta 1,6 miljoonaa ihmistä kuoleekin vuosittain juuri puhtaan veden ja sanitaation puutteen aiheuttamiin sairauksiin.

Worldwatchin mielestä kehitysyhteistyössä tulisikin nyt ottaa aikaisempaa paremmin huomioon "köyhyyden kaupungistuminen". Tähän päästään lisäämällä sijoituksia koulutukseen, terveydenhuoltoon ja infrastruktuuriin kaupunkialueilla.

Vuosien 1970 ja 2000 välillä vain neljä prosenttia kehitysavusta suunnattiin kaupungistumisen luomiin ongelmiin, arvioidaan raportissa.

Toimivia parannushankkeita

Maailman tila 2007 luettelee myös onnistuneita kaupunkialueiden kehityshankkeita.

  • Karachissa Pakistanissa on onnistuttu liittämään satoja tuhansia köyhien epävirallisia asumuksia toimivaan jätevesiputkistoon. Hankkeessa annettiin paikallisille asukkaille mahdollisuus osallistua itse putkien vetämiseen, ja näin köyhät maksoivat putkien vetämisestä vain noin viidesosan tavallisesta hinnasta.
  • Freetownissa Sierra Leonessa on sisällissodan päättymisen jälkeen tarjottu alati kasvavalle väestölle mahdollisuutta harjoittaa omatoimista pienviljelyä kaupunkioloissa. Tämä on lisännyt ruuantarjontaa huomattavasti ja parantanut elinoloja.
  • Rizhaossa Kiinassa hallitus hankki lähes kaikkiin kotitalouksiin aurinkovoimalla toimivat vedenlämmittimet. Samalla muutettiin suurin osa liikennevaloista, katulampuista ja puistojen valaistuksesta toimimaan omilla aurinkokennoilla. Näin vähennettiin kaupungin hiilidioksidipäästöjä ja puhdistettiin hengitysilmaa.

Raportissa ei tarjota yhtä ratkaisua kaikkien maailman kaupunkien elinolojen parantamiseksi vaan todetaan, että jokaiseen tapaukseen pitää soveltaa omaa reseptiään.

Hyvään alkuun päästään kuitenkin kaikkialla tarjoamalla köyhille vesi- ja sanitaatiopalveluja, kannustamalla paikallista ruuantuotantoa kaupungissa ja parantamalla joukkoliikenteen laatua.

"Kaupunki on kollektiivinen unelma, ja unelman toteuttaminen on elintärkeää", tiivistää Brasiliassa sijaitsevan Curitiban entinen pormestari Jaime Lerner raportin esipuheessa.

Lisää tietoa aiheesta