Uutinen

Wolfowitz Suomeen Maailmanpankin parlamentaarikkoverkoston kokoukseen

Maailmanpankin parlamentaarinen verkosto kokoontuu Helsingissä 21.-23.10. Samaan aikaan järjestetään Maailmanpankin toimintaa kritisoivien kansalaisjärjestöjen varjoseminaari ja mielenosoitus.
Sanna Jäppinen
20.10.2005

Maailmanpankin parlamentaarinen verkosto on muodollisesti itsenäinen yhdistys, mutta se toimii tiiviissä yhteistyössä Maailmanpankin kanssa. Vuosittaisissa kokouksissaan kansanedustajat keskustelevat kansainvälisten rahoituslaitosten kehitysrahoituksesta ja parlamentaarikkojen roolista köyhyyden vastaisessa työssä.

Helsingin konferenssin teemana on "Kehitysyhteistyön vuosi 2005: Mitä sen jälkeen?", ja puheenaiheina ovat muun muassa heinäkuisen G8-kokouksen sekä syyskuisen YK:n huippukokouksen tulokset sekä joulukuussa pidettävä Maailman kauppajärjestö WTO:n ministeritapaaminen.

Konferenssissa on mukana noin 200 kansanedustajaa 70 maasta, rahoituslaitosten asiantuntijoita sekä etelässä toimivien kansalaisjärjestöjen edustajia. Myös Maailmanpankin pääjohtaja Paul Wolfowitz on paikalla, ja WTO:n pääjohtaja Pascal Lamy osallistuu suoran videoyhteyden kautta.

Maailmanpankin toimintaa kritisoivat kansalaisjärjestöt järjestävät mielenosoituksen lauantaina 22. lokakuuta, ja seuravana päivänä pidettävässä seminaarissa järjestöt etsivät vaihtoehtoja Maailmanpankin politiikalle.

Varjoseminaarin aiheina ovat muun muassa Maailmapankin epädemokraattinen päätöksenteko, uusliberalistisen talouspolitiikan ongelmat, Make Poverty History -liikkeen onnistumiset ja epäonnistumiset sekä pääjohtaja Wolfowitzin tausta Irakin sodan yhtenä arkkitehtina ja tie Maailmanpankin johtoon.

Lisää tietoa aiheesta