Uutinen

Wolfowitz: Rikkaiden maiden pidettävä lupaukset avun lisäämisestä

Kehitysapu on laskusuunnassa, eivätkä vuonna 2005 tehdyt lupaukset avun tuntuvasta korotuksesta näytä toteutuvan, Maailmanpankin pääjohtaja toteaa ja odottaa suurempaa panosta erityisesti Yhdysvalloilta. Pankin ja IMF:n kevätkokous pidetään 14.-15.4.
Sanna Jäppinen
13.4.2007

"Tähän mennessä ei ole yhtä ainoaa esimerkkiä maasta, jossa kehitysapua olisi tuntuvasti lisätty keskipitkän aikavälin ohjelmiin niin, että vuodelle 2010 asetetut köyhyydenvähentämistavoitteet voitaisiin saavuttaa", Maailmanpankin pääjohtaja Paul Wolfowitz toteaa Reutersin haastattelussa.

Wolfowitz viittaa rikkaimpien teollisuusmaiden ja Venäjän muodostaman G8:n kesällä 2005 tekemiin lupauksiin nostaa kehitysapua 50 miljardilla dollarilla vuoteen 2010 mennessä. OECD:n tuoreet tilastot kertovat, että vuoden 2006 kehitysapu laski edellisvuodesta 5,1 prosenttia - dollareissa laskettuna 106,8 miljardista 103,9 miljardiin.

Pääjohtaja osoittaa kritiikkinsä erityisesti Yhdysvalloille, sillä maan kehitysapu vuonna 2006 romahti OECD:n tilastojen mukaan peräti 20 prosenttia. Hänen mukaansa Yhdysvallat toimii esimerkkinä monelle muulle maalle.

Wolfowitz muistutti myös siitä, että suuri osa nykyisestä apurahasta tulee sellaisessa muodossa, etteivät kehitysmaat pysty hyödyntämään sitä omassa pitkän tähtäimen suunnittelussaan.

Wolfowitz ottanee lupausten lunastamisen esille Maailmanpankin ja Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n kevätkokouksessa 14.-15. huhtikuuta Washingtonissa. Kokouksen keskeisenä teemana on Maailmapankin kolmivuotinen Afrikka-toimintasuunnitelma.

"Afrikka on nyt käännekohdassa"

Wolfowitzin mukaan avun lisääminen on erityisen tärkeää Afrikalle, joka on nyt historiallisessa käännekohdassa: erityisesti joidenkin maiden talouskasvu on ollut huomattavaa, Reuters kirjoittaa.

Näissä hyvin menestyvissä maissa, kuten Ghanassa ja Tansaniassa, apurahalle olisi runsaasti käyttöä, jotta infrastruktuuria ja liike-elämää voidaan tosissaan kehittää.

"Voisi arvioida, että 10 vuotta sitten kyseisten maiden kehitystä hidasti pääasiassa niiden oma huono hallinto, eikä lisärahoitus olisi auttanut mitään", Wolfowitz arvioi.

"Nyt ei kuitenkaan eletä enää tuota aikakautta, vaan maat liikkuvat samaan suuntaan kuin esimerkiksi Korea 1960-1970-luvuilla, kun siellä luotiin toimintatapoja ja kaivattiin investointeja."

Lisää tietoa aiheesta