Uutinen

Wolfowitz: Maailmanpankin kerrottava enemmän toiminnastaan

Jos Maailmanpankki jakaa enemmän tietoa toiminnastaan, epäluulot sitä kohtaan vähenevät, arveli Maailmanpankin pääjohtaja Paul Wolfowitz puhuessaan Helsinkiin kokoontuneelle parlamentaarikkoverkostolle.
Sanna Jäppinen
22.10.2005

Kuva:mielenosoittajia (Kuvaaja: Sanna Jäppinen

Wolfowitzin vastainen mielenosoitus kulki 22.10. Helsingissä Rautatientorilta eduskunnan lisärakennukselle.

"Useimmat ihmiset kokevat, että Afrikan tilanne ei ole hyväksyttävissä, mutta monien mielestä sille ei myöskään ole paljon tehtävissä. Viimeisten 20 vuoden ajan rahoitus Afrikkaan on lisääntynyt, mutta tilanne on vain huonontunut", totesi Paul Wolfowitz puhuessaan Maailmanpankin parlamentaarisen verkoston kolmipäiväisessä kokouksessa 22. lokakuuta.

"Tilannetta on vaikea selittää, mutta odotan nyt parannusta, sillä Afrikan johtajat ovat nousseet kantamaan vastuunsa", Wolfowitz sanoi. Hän totesi Afrikan olevan Maailmanpankin ykkösprioriteetti ja korosti erityisesti infrastruktuurin panostamista.

"Tämä ei tarkoita sitä, että rahan pitäisi olla pois jostakin muualta, esimerkiksi koulutuksesta. Kehitystä on kuitenkin vaikea edistää, jos alue on aivan eristyksissä", Wolfowitz sanoi. Hänen mukaansa Afrikassa kiinnitetään paljon huomiota myös alueellisiin hankkeisiin: esimerkiksi tiestö ja logistiikka eivät ole vain maakohtaisia ongelmia.

Wolfowitz korosti puheessaan sitä, että Maailmanpankki panostaa yhä enemmän pieniin ja keskisuuriin hankkeisiin. "Liikaa rahaa on laitettu isoihin projekteihin, jotka eivät toimi. Iso raha myös houkuttelee korruptiota."

Pääjohtajan mukaan Maailmanpankin tavoitteena on myös jakaa yhä enemmän tietoa toiminnastaan ja julkistaa tietoa hankkeista, joita se rahoittaa. "Esimerkiksi Keniassa hallitus ja kansanedustajat ovat muutaman vuoden ajan tavanneet säännöllisesti Maailmanpankin aluejohtajaa, ja he ovat todenneet, että epäluulo pankkia kohtaan on vähentynyt, kun tieto on lisääntynyt."

Toinen Wolfowitzin esimerkki tuli Ugandasta, jossa julkistettiin koulutusprojektin budjetti. "Kun tavalliset ihmiset tiesivät, paljonko projektissa oli rahaa, heitä myös alkoi kiinnostaa, miten sitä käytetään."

Hautala: "Epäluulo Wolfowitzia kohtaan tervettä"

Parlamentaarisen verkoston puheenjohtajan Bert Koendersin kiitellessä Wolfowitziä ainutlaatuisesta kunniasta - kansanedustajille myönnetystä suorasta kyselytunnista ja yksityiskohtaisista vastauksista - annettiin konferenssin ulkopuolella rankkaa kritiikkiä.

Kansalaisjärjestöjen arvostelun kohteena oli paitsi Maailmanpankin epädemokraattinen toiminta myös erityisesti aiemmin Yhdysvaltain varapuolustusministerinä toimineen Wolfowitzin tausta Irakin sodan arkkitehtina ja sopimattomuus kehitysrahoituslaitoksen johtoon.

Parisataa henkeä koonnut mielenosoitus marssi lauantaina 22.10. Rautatientorilta eduskunnan lisärakennuksen eteen. Mielenosoittajille puhuneen Kepan hallituksen puheenjohtajan Heidi Hautalan mukaan epäily Wolfowitzin sopivuudesta Maailmapankin johtoon on oikeutettua.

"On kuitenkin mahdollista, että pankki on Wolfowitzia vahvempi ja että hän joutuukin sopeutumaan viime vuosina kansalaisjärjestöjen antaman arvostelun aikaansaamiin muutoksiin."

"Kansalaisjärjestöjen ja parlamentaarikkojen yhteinen velvollisuus on huolehtia siitä, että vanhat uusliberalistiset painotukset häviävät Maailmanpankin ohjelmista ja projekteista myös käytännössä", totesi lähes 200 kansanedustajaa ympäri maailmaa koonneeseen parlamentaarisen verkoston konferenssiin osallistunut Hautala.

"Maailmanpankki on joutunut ahtaalle sekä kansalaisyhteiskunnan että parlamenttien taholta ja on joutunut reagoimaan kritiikkiin. Maailmanpankin uusin teema on tasa-arvon edistäminen - eikä vain ihmisoikeuksien vaan myös talouskehityksen takaamiseksi. Nämä merkit osoittavat, että sokea usko markkinoiden autuaaksitekevään voimaan on saavuttamassa lakipisteensä", Hautala sanoi.

Lisää tietoa aiheesta