Uutinen

Wolfowitz kritisoi Kiinan lainanantoperiaatteita

Maailmanpankin pääjohtaja Paul Wolfowitz arvosteli Kiinan pankkeja ihmisoikeuksien ja ympäristövaatimusten unohtamisesta niiden myöntäessä lainoja Afrikan maille. Riskinä on myös uusi velkakierre.
Sanna Jäppinen
24.10.2006

Vuonna 2003 Maailmapankin alainen, yksityiseen sektoriin keskittyvä IFC (International Finance Corporation) julkisti niin sanotut Päiväntasaajan periaatteet (Equator Principles). Nämä vapaaehtoiset pelisäännöt on tarkoitettu turvaamaan ihmisoikeus- ja ympäristövaatimukset yksityisten pankkien rahoittamissa hankkeissa.

Noin 80 prosenttia maailman kaupallisista pankeista on jo sitoutunut noudattamaan sääntöjä, Financial Times kirjoittaa.

Kiinan isot pankit sen sijaan jättävät säännöt huomiotta, kritisoi Maailmapankin pääjohtaja Paul Wolfowitz. Hänen mukaansa kiinalaispankit eivät kunnioita IFC:n periaatteita, ja Maailmanpankki on jo käynyt kiinalaisten kanssa "erittäin suoria" neuvotteluja ongelman tiimoilta, Reuters uutisoi.

Wolfowitz kiinnitti erityisesti huomiota kiinalaispankkien Afrikan maille myöntämiin lainoihin. Hän muistutti, että Kiinan pitäisi välttää virheet, joihin esimerkiksi Yhdysvallat ja Ranska syyllistyivät aikoinaan Zairen suhteen lainatessaan avokätisesti presidentti Mobutu Sese Sekolle.

Wolfowitz totesi olevansa huolissaan Kiinan ohella myös Intian ja Venezuelan lainanannosta taannoin kansainvälisiä velkojaan anteeksi saaneille kehitysmaille, Reuters kirjoittaa.

"On olemassa riski, että velkojen mitätöinnistä hyötyneet maat päätyvät jälleen raskaasti velkaantuneiksi", Wolfowitz totesi.

Lisää tietoa aiheesta