Uutinen

WHO:n raportti: Mikä avuksi aivovuotoon?

Teollisuusmaat houkuttavat kehitysmaiden koulutettua väestöä, erityisesti terveydenhuollosta - eikä ihme, sillä köyhien maiden panostus pätevän henkilöstön koulutukseen ja työoloihin kaipaa rutkasti parannusta, todetaan WHO:n raportissa.
Sanna Jäppinen
19.4.2006

Huomattava henkilöpula vaikeuttaa perusterveydenhuoltoa 57 maassa, joista 36 on Saharan eteläpuolisessa Afrikassa, kerrotaan Maailman terveysjärjestö WHO:n katsauksessa "World Health Report 2006 - Working together for health". WHO:n mukaan henkilöstöpulaa paikkaamaan tarvittaisiin yli neljä miljoonaa lääkäriä, sairaanhoitajaa, kätilöä ja hallintoihmistä.

Kiihtyvä aivovuoto puhutti Afrikan johtajia Afrikan unionin (AU) kokoontuessa Algeriassa huhtikuun alussa neuvottelemaan maanosan siirtolaisuudesta ja kehityksestä. AU:n puheenjohtaja Alpha Oumar Konare totesi, että koulutetun väen katoon on pitkälti syynä teollisuusmaiden valikoiva siirtolaisuuspolitiikka, SciDev.Net kirjoittaa. Konaren mielestä teollisuusmaat ovat päättäneet käydä yksipuolista "aivokauppaa".

Myös Algerian ulkoministeri Mohammed Bedjaoui totesi, että huolimatta paljon puhutusta kumppanuudesta ja yhteistyöstä teollisuusmaiden valikoiva siirtolaisuuspolitiikka riistää kehitysmailta oikeuden kehitykseen. Hänen mukaansa Afrikasta lähtee vuosittain 23 000 yliopistollisen tutkinnon suorittanutta ihmistä. "Aivovuoto on pikemminkin alikehityksen syy kuin seuraus."

WHO:n mukaan esimerkiksi terveydenhuoltohenkilökunnan muuttovirrassa on kuitenkin pitkälti kyse kehitysmaiden omista valinnoista.

"Sen sijaan, että koulutettua väkeä yritetään estää lähtemästä, heitä olisi rohkaistava jäämään", WHO:n terveydenhuollon henkilöresurssien johtaja Manuel Dayrit totesi Earthtimes.orgin mukaan. "Monissa maissa terveydenhuoltohenkilöstö saa kurjaa palkkaa ja työskentelee vastenmielisissä olosuhteissa."

Poliittista tahtoa ja rahoitusta

Myös Dar es Salaamin yliopistossa työskentelevä ruotsalaistutkija Robert Egnell muistuttaa, että toki teollisuusmaiden siirtolaisuuspolitiikka houkuttaa kehitysmaiden koulutettua väkeä lähtemään, mutta pohjimmiltaan kyse on köyhyydestä, korruptiosta, huonosta hallinnosta ja mahdollisuuksien puutteesta, SciDev.Net kirjoittaa.

"Koulutetun väestön muuttovirta on merkki siitä, kuinka hallitus pärjää poliittisesti ja taloudellisesti. Jos ihmiset lähtevät, hallituksen täytyy ryhdistäytyä", Egnell totesi.

WHO:n raportissa esitetään toimintasuunnitelma terveydenhuollon henkilöpulan ratkaisemiseksi. Tavoitteena on saada köyhien maiden hallitukset luomaan ja toteuttamaan kansallisia strategioita, joilla panostetaan terveysalan henkilökunnan koulutukseen sekä työolosuhteiden ja palkkauksen parantamiseen.

WHO:n mukaan vakavasta henkilöstöpulasta kärsivien maiden olisi vuosittain kasvatettava terveydenhuoltobudjettiaan vähintään kymmenellä dollarilla per henkilö, jotta neljän miljoonaan ammattilaisen vaje kurottaisiin umpeen. WHO:n mukaan tavoite on mahdollista saavuttaa 20 vuoden kuluessa.

Kansallisten suunnitelmien tueksi tarvitaan kansainvälisiä avunantajia, WHO muistuttaa. Järjestö suosittaa, että kaikesta uudesta terveydenhuoltoon suuntautuvasta kehitysrahoituksesta puolet pitäisi suunnata terveydenhuoltojärjestelmien vahvistamiseen, ja tästä summasta puolet olisi käytettävä suoraan henkilöstön perus- ja täydennyskoulutukseen sekä työkyvyn ylläpitoon.

Lisää tietoa aiheesta