Uutinen

WHO:lta täyskäännös DDT-asiassa

Maailman terveysjärjestön uudet suositukset tekevät kertaheitolla kielletystä DDT:stä malarian torjunta-aineiden ykkösen.
Janne Hukka
26.9.2006

Maailman terveysjärjestö WHO on tehnyt historiallisen täyskäännöksen neljännesvuosisadan voimassa olleeseen DDT:n käyttökieltoon. Järjestön uusien suositusten mukaan kehitysyhteistyöjärjestöjen tulee ottaa DDT päätorjunta-aineeksi malarian vastaisessa kamppailussa.

WHO:n uusien ohjeiden mukaan DDT:n käyttö tulee rajata sisätilojen, kattojen ja eläinsuojien pintojen suihkuttamiseen malariahyttysten ehkäisemiseksi. Järjestön suorittamien tutkimusten mukaan tämä on kaikkein tehokkain keino estää uusien malariatartuntojen syntyminen.

Sen sijaan kemikaalin käyttämiseen ulkona tai maanviljelyksessä hyönteismyrkkynä järjestö ei kuitenkaan kannusta.

"Meidän tulee perustaa kantamme tieteeseen ja tutkimustuloksiin", WTO:n malariaohjelman johtaja Arata Kochi perustelee päätöstä. "Yksi parhaista työvälineistä malariaa vastaan on sisätilojen suihkuttaminen hyönteismyrkyillä, ja yli tusinasta erilaisia hyönteismyrkkyjä DDT on kaikkein tehokkain."

WTO:n keräämän tutkimusmateriaan mukaan oikein käytettynä DDT voi vähentää malariatartuntojen määrää jopa 90 prosenttia.

Suihkuttelua tehostamaan järjestö kehottaa hankkimaan hyönteismyrkyllä pinnoitettuja moskiittoverkkoja.

Vuosittain yli puoli miljardia ihmistä kärsii akuutista malariasta, joka aiheuttaa yli miljoona kuolemaa. Lähes 90 prosenttia kaikista malariatapauksista on Saharan eteläpuolisessa Afrikassa.

Järjestöt vastarinnassa

Järjestön yllättävä päätös sai ympäristö- ja terveysjärjestöt välittömästi varpailleen.

"Tämä päätös vie meitä ihan väärään suuntaan", sanoi Physicians for Social Responsibility -järjestön Kenian johtaja Paul Saoke IPS-uutistoimistolle.

"DDT on vain lyhytjänteinen vastaus, jolla on kuitenkin pitkäaikaisia seurauksia. WHO:n tulisi auttaa maita taistelemaan malariaa vastaan turvallisimmin ja tehokkaampien vaihtoehtojen avulla", Saoke lisäsi.

Ympäristöjärjestöjä huolestuttaa eritoten DDT:n varastoituminen pitkäksi aikaa ekosysteemeijin ja sen keräytyminen ravintoketjujen saalistajaeliöihin.

Tämän lisäksi kehitysyhteistyöjärjestöjä huolestuttaa DDT-hoitojen vaatima mittakaava, Reuters raportoi.

"WTO:n uusi säännöstö on harhaanjohtava ja toiminnallisesti mahdoton", African Medical and Research Foundation -säätiön malariaohjelman johtaja Chris White kommentoi Reutersille.

Whiten mukaan DDT:n tehokkaan toimimisen voi varmistaa ainoastaan suihkuttamalla vähintään 80 prosenttia kotitalouksista yksi tai kaksi kertaa vuodessa.

Tämä on Whiten mukaan "sotilaallista mittakaavaa" vaativa harjoitus, jota on mahdotonta kuvitella onnistuvaksi kaikilla mantereen alueilla.

Lisää tietoa aiheesta