Uutinen

WHO: Tartuntatautien torjunta vaatii globaalia solidaarisuutta

Globalisaatio on totta myös tautien suhteen, ja niiden taltuttamiseksi vaaditaan yhä enemmän yhteistyötä yli rajojen, todetaan WHO:n vuosiraportissa.
Sanna Jäppinen
23.8.2007

Tänä päivänä maailmanlaajuinen terveydenhuolto on enemmän kuin koskaan riippuvainen kansainvälisestä yhteistyöstä, muistutetaan Maailman terveysjärjestön WHO:n vuosiraportissa.

"Koska kyse on yleismaailmallisesta uhasta, vaatii parempi turvallisuus globaalia solidaarisuutta", totesi WHO:n pääjohtaja Margaret Chan raportin julkistuksen yhteydessä 23. elokuuta.

Käytännössä solidaarisuus tarkoittaa paitsi sitä, että rikkaat valtiot tukevat köyhiä maita ponnisteluissa tartuntatauteja vastaan myös sitä, että kaikki maat ovat valmiita jakamaan avoimesti tauteihin ja niiden hoitoon liittyvää tietoa, teknologiaa ja materiaalia, kuten laboratorionäytteitä.

Taudit leviävät ennätystahdilla

WHO:n mukaan tartuntatauteja kehittyy nykyään nopeammin kuin koskaan aiemmin: 40 vuoden aikana on havaittu ainakin 39 uutta patogeeniä eli taudinaiheuttajaa kuten hiv, ebola ja sars. Samaan aikaan vanhat viholliset, kuten influenssa, malaria ja tuberkuloosi kehittävät uusia muotoja, joihin antibiootit eivät tehoa.

Samaan aikaan taudit leviävät ennennäkemättömällä tahdilla. Ihmiset liikkuvat paljon ja nopeasti - esimerkiksi lentokoneissa kulkee vuosittain yli kaksi miljardia matkustajaa. Taudit saattavat siirtyä muutamassa tunnissa maasta toiseen, ja terveyden ohella vaikutukset saattavat näkyä hetkessä myös taloudessa. Esimerkiksi nostetaan Aasian maiden sars-epidemia vuonna 2003, mistä koitui alueen maille noin 60 miljardin taloudelliset tappiot.

Tartuntatautien kehittymisen ja leviämisen kannalta kriittisiä paikkoja ovat myös konfliktialueet, joilta ihmiset joutuvat sankoin joukoin lähtemään liikkeelle ja elämään pitkiäkin aikoja sulloutuneena epähygieenisiin oloihin.

Tämän hetken suurimmaksi maailmalaajuiseksi terveysuhaksi WHO nostaa lintuinfluenssan.

Afrikassa lisättävä lasten rokotuksia

Vuosiraportin julkistuksen alla WHO:n, YK:n lastenrahaston Unicefin ja Afrikan portugalinkielisten valtioiden edustajat muistuttivat Mosambikin Maputossa pidetyssä kokouksessa, että Afrikan maissa kuolee joka minuutti kahdeksan lasta tauteihin, joihin olisi olemassa rokotteita, AFP uutisoi.

Pääsyyllisiä kuolemiin ovat polio, jäykkäkouristus ja tuhkarokko.

Kaikkiaan Afrikassa kuolee tuhannesta lapsesta noin 155 ennen viidettä ikävuotta. WHO:n ja Unicefin tavoite on puolittaa kuolemien määrä vuoteen 2015 mennessä.

Lisää tietoa aiheesta