Uutinen

WHO: Kehitysmaidenkin on varauduttava väestön ikääntymiseen

WHO:n mukaan yli 65-vuotiaiden ihmisten määrä kolminkertaistuu 25 vuoden kuluessa, ja valtaosa heistä asuu kehitysmaissa.
Sanna Jäppinen
13.4.2007

Monet kehitysmaat elävät nyt siirtymävaiheessa väestön suhteen. Tähän asti väestö on ollut pääosin melko nuorta ja tarttuvat taudit yleisiä. Nyt väestö ikääntyy, ja ihmiset kärsivät yhä useammin kroonisista sairauksista, Somnath Chatterji Maailman terveysjärjestöstä WHO:sta kertoo.

Yli 65-vuotiaiden ihmisten määrän arvioidaan kolminkertaistuvan maailmassa seuraavan 25 vuoden aikana, ja valtaosa ikäihmisistä asuu kehitysmaissa, UN News raportoi.

Chatterjin mukaan kehitysmaiden onkin korkea aika alkaa varautua päätöksenteossa väestörakenteen muutoksiin. Myös YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon on aiemmin tänä vuonna kiinnittänyt huomiota siihen, että vuonna 2050 maailmassa arvioidaan ensimmäisen kerran olevan yli 60-vuotiaita enemmän kuin lapsia.

Väestörakenne muuttuu vauhdilla esimerkiksi Kiinassa ja Intiassa, joissa asuu kolmannes maailman ihmisistä. Saharan eteläpuolisessa Afrikassa väestö sen sijaan pysynee lähivuosinakin suhteellisen nuorena, lähinnä hiv/aidsin takia.

Lisää tietoa aiheesta