Uutinen

WHO haluaa joustavampia lääkepatentteja kehitysmaihin

Maailman terveysjärjestö haluaa lääketeollisuuden tekevän enemmän köyhimpien maiden kansanterveyden parantamiseksi.
Janne Hukka
11.4.2006

Maailman terveysjärjestö WHO:n tuoreen raportin mukaan farmasian alan yritysten tulisi toimia aktiivisemmin lääkkeiden saatavuuden parantamiseksi kehitysmaissa. Raportin laatijoiden mukaan lääketeollisuuden tulisi löyhentää lääkepatenttien rekisteröintiä ja valvontaa sekä alentaa hintoja.

WHO:n asettaman komission raportin mukaan yli puolella Afrikan ja Aasian köyhimmistä kansalaisista ei ole mahdollisuutta edes välttävään terveydenhuoltoon lääkkeiden kalleuden tai kansanterveyslaitoksien puutteiden takia, Canada.com kirjoittaa.

Lääkkeiden hinnoittelu ei ole myöskään esteenä pelkästään kehitysmaissa, vaan se koskee myös köyhiä kansalaisia valtioissa, joiden kansantulo on teollistuneita maita matalampi.

Raportin laatijoiden mukaan lääkefirmojen tulisikin olla patentoimatta uusia lääkkeitään kehitysmaissa ja sallia geneeristen kopioiden valmistaminen. Yritysten tulisi myös suhteuttaa lääkkeiden hinnoittelua maiden kansantuloon.

Tämän lisäksi hallitusten tulisi ottaa aktiivisemmin osaa kehitysmaiden terveyslaitoksien parantamiseen. Raportin laatijat katsovat, että teollisuusmaiden tulisi lisätä köyhimpien maiden kansanterveyslaitoksien kehittämiseen varattua rahoitusta, ja kehitysmaiden tulisi toimia aktiivisemmin poistaakseen terveystuotteiden ja lääkeiden tuontitariffeja ja -veroja.

Kehitysmaiden tulisi myös hyödyntää Maailman kauppajärjestö WTO:n puitteissa sovittuja lisenssisopimuksia, sen sijaan että ne sopisivat kahdenkeskisiä kauppasopimuksia, Financial Times raportoi.

Lääketeollisuus on pitkään puolustanut nykyisin käytettäviä 20 vuoden lääkepatentteja, Guardian kirjoittaa. Patenttien sijaan teollisuuden edustajat syyttävät sairaaloiden, klinikoiden ja terveydenhoitoalan ammattilaisten puutetta syyksi kehitysmaiden kansanterveyden huonoon tilaan.

WHO:n komission johtajan, Sveitsin entisen presidentin Ruth Dreifussin mukaan tämä käsitys on virheellinen. Hänen mielestään se on kuitenkin ymmärrettävää, sillä rahallisten voittojen tavoittelu on keskeinen osa lääketeollisuuden toimintaa. Dreifussin mielestä tämä ei kuitenkaan ole tarpeeksi.

"Olemme sitä mieltä, että lääketeollisuuden tulisi tehdä enemmän", Dreifuss sanoi.

Lisää tietoa aiheesta