Uutinen

White Band -päivä: G8-kokouksen lunastettava lupauksensa

Heinäkuun 1. päivä vietetään ensimmäistä kansainvälistä White Band -päivää. Ensi viikolla kokoontuvia G8-maiden johtajia vaaditaan lunastamaan oikeudenmukaisempaa kauppaa, velkojen anteeksiantoa sekä entistä suurempaa ja parempaa kehitysapua koskevat lupauksensa.
Sanna Jäppinen
29.6.2005

Kuva: Tömmy Lindgren (Kuvaaja: YK-liitto)
Maailmalla runsaasti julkisuuden henkilöitä mukaan saaneen White Band -kampanjan puolesta puhuu Suomessa muun muassa Tommy Lindgren Don Johnson Big Bandista.

Köyhyyden vastainen White Band -kampanja tulee takuuvarmasti saamaan julkisuutta: valkoiset nauhat valtaavat 1. heinäkuuta katukuvan paitsi ihmisten yllä myös legendaaristen nähtävyyksien peitteinä. Valtavan valkonauhansa saavat muun muassa Rooman kolosseumi, Berliinin Brandenburgin tori, Pariisin Eiffel-tornia ympäröivät Trocadero-rakennukset sekä Sydneyn Harbour Bridge -riippusilta.

Useissa köyhissä maissa, kuten Sambiassa, Sri Lankassa, Filippiineillä ja Bangladeshissa on luvassa suuria mielenosoituksia G8-maiden (Britannia, Italia, Japani, Kanada, Ranska, Saksa, Venäjä ja Yhdysvallat) lähetystöjen liepeillä. Intiassa käynnistyy karavaani, joka kiertää pitkin Etelä-Aasiaa aina syyskuussa pidettävään YK:n vuosituhattavoitteiden seurantakokoukseen asti.

Suomessa köyhyydestä yritetään tehdä historiaa muun muassa Sonkajärven eukonkannon MM-kisoissa, jossa on paikalla on Vuosituhannen kesäkiertueen merkeissä matkaava Linja 2015 eli YK:n saavutuksia ja vuosituhattavoitteita esittelevä bussi. Sanomaa jaetaan muun muassa bussisaunan lauteilla.

Afrikka-avun tuplaus vaikuttaa epätodennäköiseltä

Varmalta vaikuttaa ainakin se, että 6.-8. heinäkuuta kokoontuvat maailman vaikutusvaltaisimmat johtajat tekevät sitovan päätöksen kesäkuun alussa ilmoitetusta 18 kehitysmaan velkojen mitätöinnistä kolmelle kansainväliselle rahoituslaitokselle. Velkojen mitätöinnistä ilmoittaneiden rikkaimpien teollisuusvaltioiden eli G7-maiden rintamaan on liittynyt nyt myös Venäjä, joka suunnittelee parhaillaan mitätöivänsä 2,2 miljardin dollarin edestä kahdenvälisiä velkoja Afrikan köyhimmille maille.

Sen sijaan Britannian pääministerin Tony Blairin ajama ehdotus G8-maiden Afrikkaan kohdentaman kehitysavun kaksinkertaistamiseksi ei ole ottanut tuulta purjeisiin. Japani on ollut ehdotuksen takana ja Saksa vastaan - muilta mailta ei ole vielä selvää kantaa tullut.

"Avun yhtäkkinen tuplaus ei välttämättä ole vain hyvä asia, sillä hyppäyksittäin lisääntyvän avun kohdentamisessa on myös riskinsä", muistuttaa Kepan kehityspoliittinen sihteeri Tytti Nahi. "Olemme Suomen kehitysrahoituksestakin puhuttaessa painottaneet varojen tasaisen nostamisen tärkeyttä - ja G8:n kohdalla on kyse todella suurista summista."

"Parempia tuloksia luultavasti saataisiin, jos tämä energia suunnattaisiin oikeudenmukaisemman kauppajärjestelmän kehittämiseen", Nahi arvioi.