Uutinen

WEF: Köyhät jäämässä kasvun tavoittelun jalkoihin

Kehitysmaiden ongelmat ovat vaarassa pudota kansainvälisen yhteisön asialistalta, kun hallitukset ja suuryritykset keskittyvät laman kourissa vain talouden kasvattamiseen, varoittaa Maailman talousfoorumi WEF.
Anna-Kaisa Hiltunen
14.1.2009

Ilmastonmuutos, ruokaturva, köyhyyden vähentäminen ja heikkojen valtioiden, kuten Somalian tai Sudanin, ongelmat. Kaikki nämä ovat vaarassa jäädä maailmanlaajuisen taantuman ja sen aiheuttaman talouskasvun tavoittelun jalkoihin, varoittaa Maailman talousfoorumi tuoreessa maailman riskejä käsittelevässä raportissaan.

World Economic Forumin eli WEF:n Global Risks 2009 -raportin mukaan ongelmien vaikeneminen kuoliaaksi myös "lisännee riskien vakavuutta pitkällä aikavälillä".

Ratkaisuksi köyhimpien maiden ongelmien unohtamiseen WEF ehdottaa kansainvälisten järjestöjen – tai "globaalin hallinnon" – vahvistamista. Olemassa olevat järjestöt ovat WEF:n mukaan vanhentuneita, eivätkä ne siksi pysty ratkaisemaan nykyisiä, saati tulevia ongelmia.

"Järjestöjen valtuuksia ja kapasiteettia ei alun perin suunniteltu nykyistä yhteen linkittynyttä, moninapaista ja entistä avoimempaa maailmaa varten", raportissa kirjoitetaan.

Niinpä WEF penää kansainväliseltä yhteisöltä rohkeutta ylikansallisten instituutioiden vahvistamiseen, eritoten YK:n turvallisuusneuvoston uudistamiseen.

Maapula voi johtaa yhteenottoihin

Toinen kehitysmaita ja nousevia talouksia koskeva riski vuonna 2009 on WEF:n mukaan veden ja viljelymaan puute. Kun väestö kasvaa ja maataloustuotanto laajenee, kilpailu vedestä ja maankäytön oikeuksista voi johtaa yhä kärjekkäämpiin konflikteihin, raportissa todetaan.

Lisäksi WEF huomauttaa, että rikkaiden ja köyhien maiden väliset viljelysmaan vuokra- ja käyttösopimukset voivat aiheuttaa ongelmia.

Esimerkiksi Kiina on hankkinut maankäyttöoikeuksia Mosambikista kehittämällä maan infrastruktuuria, ja Qatar puolestaan aikoo vuokrata maata Keniasta – samaan aikaan, kun jopa kymmenen miljoonaa ihmistä Mosambikissa ja Keniassa kärsii vakavasta ruokapulasta.

Raportin mukaan viljelysmaan vuokra- ja käyttösopimukset voivat tulevaisuudessa laukaista valtioiden sisäisiä tai jopa valtioiden välisiä yhteenottoja, sillä vastakkain ovat "valtioiden suvereenisuus ja toisaalta sopimuksissa sovitut seikat".

Maailman talousfoorumin vuosikokous pidetään Sveitsin Davosissa 28.1.–1.2. Talousfoorumi on maailman liike-elämän ja politiikan päättäjistä koostuva järjestö, joka kokoontuu vuosittain keskustelemaan maailman talouden tilasta.

Lisää tietoa aiheesta