Uutinen

Vuosituhattavoite-raportti: Köyhyyden taltuttamiseen on keinot, entä tahtoa?

Globaali köyhyys uhkaa maailman turvallisuutta ja vaarantaa kansainväliset pyrkimykset puuttua väkivaltaisiin konflikteihin, epävakauteen ja terrorismiin, toteavat johtavat kehitysasiantuntijat maanantaina julkaistussa vuosituhattavoitteiden edistymistä kartoittavassa raportissa.
Thalif Deen
18.1.2005

IPS -- "Kun ihmisillä ei ole ruokaa, terveydenhuoltoa, puhdasta juomavettä eikä mahdollisuutta parempaan tulevaisuuteen, epävarmuus yhteisössä todennäköisesti lisääntyy ja leviää myös muualle maailmaan", sanoi YK:n erityisasiantuntija ja Columbian yliopiston professori Jeffrey Sachs.

Sachs, joka on johtanut 265-henkistä YK:n Millennium-projektia (Millennium Task Force), julkisti 17. tammikuuta globaalin toimintaohjeen köyhyyden puolittamiseksi ja vähintään miljardin ihmisen elintason kohottamiseksi vuoteen 2015 mennessä.

"Köyhimpien maiden saaminen irti köyhyysloukusta on äärimmäisen kiireellinen tehtävä turvallisuutemme kannalta", Sachs totesi.

YK:n mukaan yli miljardi ihmistä elää alle dollarilla päivässä, ja noin 2,7 miljardia ihmistä sinnittelee alle kahdella dollarilla päivässä. Noin 11 miljoonaa lasta kuolee vuosittain tauteihin, jotka voitaisiin välttää, kuten malariaan, ripuliin ja keuhkokuumeeseen.114 miljoonaa lasta ei saa edes perusopetusta, ja 584 miljoonaa naista on lukutaidottomia.

Konkreettisia ohjeita vuosituhattavoitteiden saavuttamiseksi

"A Practical Plan to Achieve the Millennium Development Goals" -raportti on 3 000-sivuinen tiiliskivi. Opus listaa suosituksia, joista osa on luokiteltu "pikavoitoiksi". Näihin kuuluvat muun muassa malariaverkkojen massajakelu, jonka avulla voidaan pelastaa miljoonia Saharan eteläpuolella asuvia lapsia, ilmainen peruskoulutus sekä oleelliset terveyspalvellut, täydennettynä avunantajamaiden lisärahoituksella.

Sachsin mukaan asiantuntijat ehdottavat myös ilmaisen kouluruokailun ulottamista kaikille pahiten nälkäongelmasta kärsiville alueille, paikallisesti tuotetun ruoan hyödyntämistä sekä viljellyn maaperän ravinteiden täydennystä erityisesti Saharan eteläpuolisessa Afrikassa.

Yleisemmällä tasolla raportti tarjoaa muun muassa seuraavia ohjeita: rikkaiden maiden pitäisi avata markkinansa kehitysmaiden tuonnille, tulisi luoda kunnianhimoisia kansallisia kehitysstrategioita, alueellista kauppaa kehitysmaiden välillä pitäisi lisätä, velkaa karsia, kehitysavun laatua kohentaa ja nostaa merkittävästi virallisen kehitysyhteistyörahoituksen määrää.

Raportissa peräänkuulutetaan myös sukupuolten välisen tasa-arvon lisäämistä vahvistamalla tyttöjen mahdollisuutta jatkaa koulunkäyntiä perusopetuksen jälkeen ja korostamalla naisten seksuaali- ja lisääntymisterveysoikeuksia.

"Tähän asti meillä ei ole ollut konkreettista suunnitelmaa vuosituhattavoitteiden saavuttamiseksi", Sachs totesi. "Tässä suuressa urakassa mukana olleet asiantuntijat ovat kuitenkin osoittaneet, että tavoitteet on epäilemättä vieläkin mahdollista saavuttaa - jos ryhdytään nyt annettujen ohjeiden pohjalta tositoimiin saman tien."

Vuosituhattavoitteisiin kuuluvat köyhyyden ja nälän puolittaminen, peruskoulutus kaikille, lapsi- sekä äitiyskuolleisuuden merkittävä vähentäminen, sukupuolten välisen tasa-arvon edistäminen sekä hiv/aidsin, malarian ja muiden tautien vähentäminen.

Vuonna 2000 pidetyssä YK:n huippukokouksessa 189 maailman johtajaa sitoutui tähtäämään näiden tavoitteiden saavuttamiseen vuoteen 2015 mennessä. Toimeenpano on kuitenkin ollut ensisijaisesti kiinni länsimaisten avunantajamaiden lisääntyvästä tuesta. Toisessa Millennium-huippukokouksessa, joka pidetään tämän vuoden syyskuussa New Yorkissa, kartoitetaan tähänastiset saavutukset ja määritellään maailman kehitystavoitteet seuraavan vuosikymmenen ajaksi.

0,7-tavoite on edelleen ajankohtainen

Viime viikolla Maailmanpankki julkisti raportin, jossa varoitettiin, että tsunamikatastrofin jäljiltä noin kaksi miljoonaa aasialaista on vaarassa upota yhä syvemmälle köyhyyteen.

Asiantuntijat painottavat voimakkaasti kehitysavun lisäämistä köyhimmille maille."Ei ole epäilystä siitä, toimiiko apu", raportissa todetaan. "On paljon todistusaineistoa siitä, että näin on, jos apua vain on riittävästi ja se on oikein suunnattu. Ongelmana on ollut se, miten ja milloin apua jaetaan, mihin maihin sitä suunnataan ja millaisia määriä."

Vuonna 2005 tulee kuluneeksi 35 vuotta siitä, kun YK:n yleiskokous ensi kerran vahvisti teollisuusmaiden kehitysyhteistyömäärärahojen tavoitteeksi 0,7 prosenttia bruttokansantulosta (BKTL). Tähän mennessä vain viisi maata on onnistunut saavuttamaan tai ylittämään tavoitteen: Tanska, Luxemburg, Alankomaat, Norja ja Ruotsi.

Lisäksi kahden viime vuoden aikana kuusi muuta maata on sitoutunut täyttämään tavoitteen vuoteen 2015 mennessä: Belgia, Suomi, Ranska, Irlanti, Espanja ja Britannia. Vauraiden valtioiden joukosta 22 ei ole antanut minkäänlaisia lupauksia.

Oxfamin vuosituhattavoitekampanjan koordinaattorin Jonathan Hepburnin mukaan Sachsin esittelemä raportti haastaa rikkaiden maiden johtajat. Suurimpien yksittäisten avunantajamaiden, Yhdysvaltain, Japanin ja Saksan, olisi nyt julkistettava kehitysyhteistyötavoitteensa.

"Heiltä puuttuu poliittista tahtoa", Hepburn lisäsi. "Tänä vuonna täytyy saada merkittävästi lisää rahoitusta köyhyyden vastaiseen taisteluun. On anteeksiantamatonta, että rikkaat maat antavat nyt vain pikkuruisia summia ja köyhät maksavat siitä hengellään."

Viimeviikkoisessa CNN-uutiskanavan haastattelussa Yhdysvaltain väistyvä ulkoministeri Colin Powell totesi, ettei Yhdysvallat pidä tiettyyn prosenttiosuuteen tuijottamista parhaana tapana mitata kansainvälistä apua. "Me emme hyväksy avun määritelmää", Powell sanoi, vaikka Yhdysvallat onkin vahvistanut periaatteen vuosien varrella useissa YK-kokouksissa.

Aasian katastrofi - plussaa vai miinusta vuosituhattavoitteille?

Hepburn sanoi, että nyt vellova keskustelu anteliaisuudesta tsunamikatastrofin uhrien auttamiseksi on osoittanut, mihin kansainvälinen yhteisö pystyy, jos se yhdistää voimansa.

Sachsin raportin esiin nostama kysymys kuuluukin:Voimmeko suunnata tämän energian lopettaaksemme äärimmäisen köyhyyden ja saavuttaaksemme vuosituhattavoitteet?

"Hinta ei ole kova ja edut ovat valtaisat. Me Oxfamissa uskomme, että se on mahdollista", Hepburn totesi.

YK:n vuosituhattavoitekampanjan koordinaattori Eveline Hefkens puolestaan totesi IPS:lle, että Aasian katastrofin jälkeen on riski, ettei vuosituhattavoitteisiin löydy enää lisärahoitusta.

Aiemmin Alankomaiden kehitysministerinä toiminut Hefkens totesi, että monet Euroopan maat ovat katastrofin takia laittaneet kehitysmäärärahansa uuteen uskoon. "On hyvin suuri riski, että pitkäkestoiseen apuun tarkoitetut varat ovat nyt ohjautuneet tsunamin uhrien hätäapuun."

"Hätäapukin on osa virallista kehitysyhteistyörahoitusta", Hefkens muistutti.

Millä perusteella asiantuntijat koottiin?

Monet kansalaisjärjestöt ovat kritisoineet Sachisn raporttia niin tekotavoista kuin sisällöstäkin: prosessin läpinäkyvyys oli puutteellista, eikä mukaan otettu riittävästi kansalaisjärjestöjen näkemyksiä, totesi Saradha Iyer Third World Networkista IPS:lle. "Työryhmän asiantuntijat poimittiin satunnaisesti, eikä minkään määriteltyjen kriteerien pohjalta."

"Järkälemäinen 3 000-sivuinen opus on aivan liian akateeminen toimiakseen ohjeena käytännönläheisille vuosituhattavoitteille." Useimmat raportit ovat noin 300-sivuisia.

Raportti muistuttaa yksityisen sektorin roolista pysyvän kehityksen saavuttamisessa, mutta Iyer kritisoi näkökulmaa. "Todellisuudessa raportti on bisneksen puolestapuhuja - kuten yleensäkin uusliberalistiset mallit."

A Practical Plan to Achieve the Millennium Development Goals -raportti
YK:n vuosituhattavoitekampanja
Oxfamin vuosituhattavoitekampanja