Uutinen

Vuoden pakolaisnainen: "Aina kannattaa yrittää eteenpäin"

"Olen muille pakolaisnaisille hyvä esimerkki, sillä rohkaisen ja kannustan heitä opiskelemaan ja sopeutumaan uusiin oloihin", totesi afganistanilainen Zarmina Razai saadessaan Vuoden pakolaisnainen -kannustuspalkinnon.
Sanna Jäppinen
21.3.2006

Vuoden pakolaisnainen Zarmina Razai (Kuva: Sanna Jäppinen)Suomen pakolaisapu jakoi jo yhdeksännen kerran Vuoden pakolaisnainen -kannustuspalkinnon. Tavallisesti palkinto jaetaan kansainvälisenä naistenpäivänä, mutta tänä vuonna tilaisuus siirrettiin rasismin vastaiseen päivään 21. maaliskuuta, sillä palkinnon saaja, afganistanilainen Zarmina Razai joutui pikaisella varoitusajalla käymään kotimaassaan.

Zarmina Razai saapui Suomeen 17-vuotiaana vuonna 1999 pikkuveljensä Ahmadin kanssa. Paon aikana isä tapettiin ja äiti jäi Pakistaniin. Vanhempi veli katosi matkan aikana. Suomessa Razai on suorittanut ylioppilastutkinnon ja opiskelee nyt terveydenhoitajaksi. Kielitaitoinen nainen tekee myös tulkin töitä ja tapaa työssään paljon muita pakolaisnaisia.

"Moni nainen ei uskalla täälläkään opiskella", Razai kertoo. "Olenkin itse hyvä esimerkki nuorille naisille. Rohkaisen ja kannustan heitä opiskelemaan ja sopeutumaan uusiin oloihin. Itse olen aina yrittänyt eteenpäin - oppii tai ei, aina kannattaa yrittää."

Razai kertoo ilahtuneensa myös nähtyään Afganistanin rauhoittuneet olot. "Erityisesti naisten asema on parantunut. Talebanin aikana naiset eivät saaneet käydä koulua ja heidän oli pakko käyttää burkhaa. Nyt naiset saavat opiskella ja tehdä työtä. Se on hyvä asia, sillä koulutus auttaa aina ihmisiä eteenpäin."