Uutinen

Vuoden 2004 foorumi Intiassa

Brasilian Porto Alegressa järjestetty kolmas sosiaalifoorumi heitti nyt kapulan intialaisille järjestöille, jotka ovat lupautuneet järjestämään ensi vuoden sosiaalifoorumin. Sen jälkeen on tarkoitus taas palata Porto Alegreen.
Kimmo Lehtonen
29.1.2003

Kuvaa sosiaalifoorumin järjestelyistä (kuvaaja: Kimmo Lehtonen)

Maailman sosiaalifoorumi päättyi tiistaina.


PORTO ALEGRE -- Tämänvuotinen Porto Alegren foorumi paisui mittasuhteiltaan valtavaksi. Noin 100 000 osanottajan ja yli 5 000 järjestön mukanaolo ja halujen tyydyttäminen oli brasilialaisille vaativa tehtävä. Väen paljouden takia monet tilaisuudet paisuivat megaluokan tapahtumiksi ja keskustelu - sekä mielipiteidenvaihtotilaisuuksiksi tarkoitetut seminaarit - muuttuivat myös konferensseiksi, joissa harvat pääsivät enää ääneen ja perusajatus poliittisten dialogien järjestämisestä jäi siten vain ajatukseksi.

Yksi sosiaalifoorumin merkkihahmoista, kehitysmaiden asioihin keskittyvä Inter Press Servicen (IPS) johtaja Roberto Sabio arvelikin, että tapahtuman kokoluokkaa olisikin tulevaisuudessa muutettava. Megalomaniaa voidaan hänen mielestaan pienentää, ja jotta siihen päästään, "yhden foorumeista tulisi olla kooltaan pienempi, sisällöltään painokkaampi ja sen metodologia ja systemaatio tulisi olla huolella mietitty".

Toisaalta, sanovat monet, miksei foorumia voida tarjota mahdollisimman monille ihmisille ja järjestöille?

Siinäpä järjestäjille visainen kysymys. Porto Alegren tapahtuman kansainvälinen toimikunta suosittaa joka tapuksessa mukana olleille jarjestöille alueellisten ja paikallisten tapahtumien jarjestämistä, silla välin kun odotetaan että brasilialinen neuvonantajaryhmä saa Intiassa paikallisten järjestäjien kanssa asiat liikkeelle vuoden 2004 tapahtumaa varten.