Uutinen

Virtuaaliset mielenosoittajat

Mika Rönkkö
24.9.2000

Mielenosoittajat ja kansalaisjärjestöt ovat jälleen nousseet maailmanpolitiikan parrasvaloihin Prahassa Maailmanpankkia ja Kansainvälistä valuuttarahastoa arvostelevana yhtenäisenä liikkeenä, joka näyttää hyökkäävän keinoja kaihtamatta vallanpitäjiä vastaan.

Suuri enemmistö taloudellista globalisaatiota arvostelevasta liikkeestä on kuitenkin leimallisesti sitoutunut rauhanomaiseen kansalaistoimintaan, vaikka mellakoitsijoiden ja poliisin rähinä täyttää kansainvälisen uutistarjonnan. Samalla unohtuvat poliittiset kysymykset, joiden vuoksi valtaosa mielenosoittajista on liikkeellä.

Suurten talouskokousten mielenosoituksissa esitettyjen samankaltaisten iskulauseitten takaa löytyy sekä hajanainen että moninainen verkosto, jolla ei ole yhtä keskusta tai hierarkiaa. Verkosto toimii virtuaalisesti: aktivistien tarvitsemaa informaatioita, tietoa ja tulkintoja, välitetään tehokkaasti internetin kautta.

Liike mobilisoituu ympäri maailmaa eri yhteyksissä vaihtelevilla kokoonpanoilla ja reagoi nopeasti. Eri kokoonpanojen myötä liikkeen ajama asiasisältö vaihtelee suuresti ja sopivista keinoista ollaan verkostossa päinvastaisilla linjoilla. Yhtenäisyyttä tuo kaikkien jakama huoli taloudellisen vallan keskittymisestä demokraattisen valvonnan tavoittamattomiin.

Tässä esimerkkejä muutamista näkyvimmistä liikkeistä virtuaalisessa verkostossa ja mielenosoituksien taustalla:

Riippumattomat mielenosoittajat

Taloudellista globalisaatioita arvostelevat aktivistit ovat järjestämässä syyskuun 26. päivän tienoille Prahaan Euroopan toistaiseksi suurimmat globalisaation vastaiset mielenosoitukset (ks.INPEG). Perinteisistä kansalaisjärjestöistä ja puolueista riippumattomat mielenosoittajat alkoivat järjestäytymään todenteolla globalisaatioita vastaan Seattlen suuria mielenosoituksia varten.

Pohjoisen pallonpuoliskon liike on saanut inspiraatioita Etelän suurista kriittisistä kansaliikkeistä, anarkistihenkisestä suoran toiminnan liikehdinnästä, kadunvaltaajista ja anti-kapitalistisista mielenosoituksista. Laajoja mielenosoituksia on alettu järjestää WTO-kokousten ja G7-maiden huipputapaamisten lisäksi Maailmanpankin ja IMF:n kahden vuosikokouksen yhteyteen.

Syyskokous järjestetään tänä vuonna siis Prahassa ja kevään kokous yleensä Washingtonissa. Maailman talousjohtajat joutuvat nykyään väistelemään jatkuvia mielenosoituksia muissakin tapaamisissaan, kuten viimeksi Maailman talousfoorumin vastustajia Melbournessa ja protesteja Davosissa. Talouden globalisaation valtainstituutioita vastustavat mielenosoitukset keräävät yhteen laajan kirjon sekalaista joukkoa anarkisteista, eläinsuojelijoista ja syväekologeista aina ammattiyhdistysväkeen ja vasemmistolaisiin ja vihreisiin ryhmiin. Suuret tapahtumat kokoavat paikalle myös mielenosoittajien valtavirran vieroksumia ryhmiä, kuten esimerkiksi Seattlessa paikallisia äärikonservatiiveja ja kauppojen ryöstelijöitä.

Vaihtoehtoinen maailmanlaajuinen mediaverkosto Indymedia seuraa liikkeiden suoraa toimintaa. Vaikka liikkeillä ei ole yhtenäistä organisaatioita, osa järjestäytyy suuriin kokousmielenosoituksiin laajoiksi koalitioiksi toimintajulistuksen ympärille ja kokoaa maailmanlaajuista vastarintaa globaalien talousinstituutioiden agendoille, kuten WTO:n Millenium neuvottelukierrokselle. Mielenosoittajat ovat järjestäytyneet viimeaikaisiin suuriin kokouksiin paikallisiksi toimintaryhmiksi, kuten suomalainen Praha-ryhmittymä.

Peoples' Global Action PGA    

Osa edellisen ryhmän mielenosoittajista ja organisoijista kuuluu anti-kapitalistiseen PGA-verkostoon. PGA kerää yhteen joukon Etelän väkirikkaita kansanliikkeitä, muutamia Pohjoisia radikaalijärjestöjä ja suuren määrän aktivisteja, kuten Brasilian maattomien liikkeen, Intian Karnatakan osavaltion maanviljelijöiden järjestön, Nigerian Ogonien elonjäämisliikkeen, Kanadan postimiesliiton ja Englannin Reclaim the Streets -liikkeen. PGA tuo jäseniään Eurooppaan ja Pohjois-Amerikkaan pitkille mielenosoituskiertueille ja järjestää kapitalismin vastaisia toimintapäiviä niin Etelässä kuin Pohjoisessakin.

Jubilee 2000 -liike

Jubilee -kampanja on maailman suurin kampanjaliike, joka on keränneet yli 21 miljoonaa allekirjoitusta kehitysmaiden ylivoimaisten velkojen mitätöimiseksi. Vaikka Jubilee on todellinen lähetyssaarnaajien perillinen kristillisten järjestöjen aloitteesta syntyneenä, on se pystynyt kokoamaan velan ympärille ennennäkemättömän laajan koalition kansalaisjärjestöjä, kirkkoja, ammattiliittoja ja tiedotusvälineitä. Liike on järjestäytynyt ympäri maailmaa kymmeniksi kansallisiksi kampanjoiksi, joiden radikalismi vaihtelee suuresti. Jubilee 2000 tarvitsee julkisuutta saadakseen vaatimuksensa läpi maailman talouspäättäjille, joten se kutsuu kymmeniä tuhansia "tavallisia" ihmisiä saartamaan kokouspaikkoja ihmisketjuilla. Prahassa Jubilee-kampanja järjestää mm suuren hautajaismarssin ylivoimaisten velkojen kehitysmaissa aiheuttamien tarpeettomien kuolemien muistolle.

Taustavaikuttajat

Näiden muutamien suurten poikkikansallisten verkostojen osana ja niiden lisäksi globalisaatiokritiikin taustalla toimivat monet perinteisemmät poliittiset verkostot ja sinnikkäät asiantuntijaliikkeet, jotka ovat arvostelleet ja analysoineet maailmantalouden valtainstituutioiden toimia jo vuosikausia omista näkökulmistaan. Seattlen WTO:n ministerikokoukseen akkreditoitui virallisesti 800 järjestöä ja paikalle saapuneiden järjestöjen kokonaismääräksi arvioitiin 2000. Ohessa niistä muutamia harvoja, mutta varsin äänekkäitä:

Maailmanpankkia ja IMF:ia analysoiva 50 years is Enough -verkosto www.50years.org                

Etelän vaikutusvaltainen lobbyverkosto Third World Network www.twnside.org.sg/focus.htm

Kansainvälinen Maan Ystävät
www.foeeurope.org/press/getactive.htm

Yhdysvaltain Public Citizen
www.tradewatch.org/

Walden Bellon johtama Forum on Global South
www.focusweb.org/

Ammattiyhdistysliikkeen yhteistyöjärjestö ICFTU
www.ICFTU.org/                

Finanssikapitalismin valtaa vastustava ATTAC-verkosto www.attac.org/indexen.htm


Kumppani 5/00 etusivu
Uusin Kumppanin numero