Uutinen

Viisi päivää nicaragualaista luomukahvia

Susanna Tan
4.10.2001

Kansainvälinen Solidaarisuussäätiö haastaa työpaikat nauttimaan nicaragualaista CAFE BOACO-luomukahvia tämän syksyn reilun kaupan viikolla 20.-27. lokakuuta.

Kampanjan tavoitteena on edistää reilua kauppaa eli suoraa kaupankäyntiä kehitysmaiden pienviljelijöiden kanssa. Reilu kauppa takaa köyhille tuottajille pääsyn markkinoille ja mahdollisuuden tulla toimeen omalla työllään. Ostamalla Boacon luomukahvia suomalainen kuluttaja tietää tukevansa tasa-arvoa, ihmisoikeuksia ja ympäristön kannalta kestävää kehitystä.

Apua pienviljelijöille

Kahvin maailmanmarkkinahinta on ylituotannon vuoksi laskenut rajusti. Tavallisen pörssikahvin hinta oli kesällä 2001 noin puolet siitä, mitä se oli kolme satokautta aikaisemmin. Valikoitu ja aurinkokuivattu kahvi säkkiin pakattuna maksaa Nicaraguassa nyt alle 50 dollaria per säkki. Reilun kaupan verkoston kautta myytävän luomukahvin vastaava hinta on 141 dollaria säkiltä. CAFE BOACO -luomukahvi on tuotettu säätiön yhteistyökumppanin nicaragualaisen COSATIN-osuuskunnan pientiloilla. Rosalesin tilalla Boacon läänin laitamailla Felix ja Amanda viljelevät reilun kaupan luomukahvia. He saavat kahvistaan takuuhinnan eli kulujen jälkeen noin 17 markkaa kilolta, mikä on yli puolet parempi kuin tavanomaisella pörssikahvilla. Perheen lapset voivat nyt käydä koulua ja kulkea ehjissä vaatteissa.

Säätiön kehityshanke tukee ja kouluttaa Rosalesin perhettä sekä satoja muita boacolaisen COSATIN- luomukahviosuuskunnan jäseniä. Pienviljelijät opetetaan valvomaan luomutuotannon laatua ja selviytymään vaativasta sertifiointiprosessista. Luomukahvituottajien perheiden elintaso on kahdessa vuodessa noussut merkittävästi. Säätiön hankkeesta on hyötynyt yhteensä 2 300 ihmistä Boacon alueen 22 paikallisyhteisössä.

Tule mukaan kampanjaan

Kansainvälinen solidaarisuussäätiö myy nicaragualaista luomukahvia osana järjestön 30-vuotiskampanjaa, jota suojelee presidentti Tarja Halonen.

CAFE BOACO on pakattu 100 gramman annospussiin, josta saa 17 kupillista kahvia. Yksittäisen pussin hinta on 15 mk, yli kuuden kilon ostoksissa pussin hinnaksi jää 12 mk. Yhden pussin hinnasta kolme markkaa menee viljelijälle ja viisi markkaa säätiön kehityshankkeisiin Nicaraguassa.

Säätiö toimittaa 15.10 mennessä tehdyt vähintään kuuden kilon kahvitilaukset maksutta perille pääkaupunkiseudulla. Kaupan päälle tulee CAFE BOACO -julisteita, killuttimia ja esitteitä.


Lisätietoja:
Susanna Tan
Kehitysyhteistyösihteeri
Kansainvälinen solidaarisuussäätiö
Agricolankatu 4, 00530 Helsinki
(09) 701 1200
susanna.tan@finsolid.fi
www.finsolid.fi