Uutinen

Vihreät: Kehitysrahoitus irrotettava valtion menokehyksistä

Vihreiden ehdotus kehitysrahojen irrottamisesta valtion talouden menokehyksistä ei ollut ministeri Kataisen mieleen. Kataisen viesti oli, ettei jaettava lisäänny pelisääntöjä muuttamalla.
Eeva Eronen
26.3.2008

Hallituspuolue vihreät esitti kehitysyhteistyömäärärahojen irrottamista valtion talouden menokehyksistä tiistaina, jolloin eduskunta keskusteli hallituksen kehyslinjauksista vuosille 2009-2012.

"Näin voimme hoitaa velvoitteemme köyhyyden poistamiseksi kestävästi riippumatta taloussuhdanteista", perusteli Kirsi Ojansuu ehdotusta vihreiden ryhmäpuheenvuorossa.

"Ei voi olla niin, että tiukan taloustilanteen aikana kehitysyhteistyöhön ei haluta osoittaa varoja siksi, että rahaa tarvitaan kansallisesti muualle, ja taas hyvän taloustilanteen aikana varoja ei lisätä, koska prosenttiosuus tarkoittaisi reaalisesti liian paljon rahaa", Ojansuu jatkoi.

Hänen mukaansa kehitysrahapäätöksiä perusteltiin suhdanteilla myös silloin, kun hallitus oli demarivetoinen. Vihreiden ehdotus sai tukea kristillisdemokraateilta.

Valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok.) torppasi ajatuksen tuoreeltaan. Hän painotti eduskunnalle, että kehysrahat kutistuvat, jos jotain otetaan niistä pois.

"Ei käytettävissä olevan rahan määrä lisäänny sillä, että tietyt menoerät otetaan kehyksestä pois. Jos tämä olisi avain onneen, niin otetaan koulutusmäärärahat, otetaan poliisi, otetaan terveydenhuolto, niin jopa tulee väljyyttä kehyksiin", Katainen latasi.

Missä on Väyrynen?

Kaikki oppositiopuolueet perussuomalaisia lukuun ottamatta arvostelivat hallitusta siitä, ettei se korottanut kehitysapumäärärahoja niin, että 0,51 ja 0,7 prosentin tavoitteet bruttokansantulosta voitaisiin saavuttaa kansainvälisten sitoumusten rajoissa.

Arvostelijoiden joukossa oli kristillisten Kari Kärkkäinen, joka ehdotti viime viikolla välikysymyksen tekemistä kehitysrahoista. Kristillisten eduskuntaryhmä keskustelee asiasta torstaina 27. maaliskuuta.

Kehitysasioista vastaava ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paavo Väyrynen (kesk.) sai kritiikkiä niskaansa määrärahojen lisäksi myös poissaolonsa vuoksi. Sdp:n Liisa Jaakonsaari kuulutti ministeriä "vastaamaan sanoistaan", jotka eivät budjetissa toteutuneet.

Väyrysen puolesta vastannut ministeri Katainen korosti, että Suomen kehitysyhteistyön määrärahat nousevat kaudella 343 miljoonaa euroa 926 miljoonaan, eli 59 prosenttia. " Onko se paljon vai onko se vähän? Minusta se on aika paljon", Katainen sanoi.

Hänen mukaansa Suomella ei ole myöskään kansainvälisesti mitään hävettävää, sillä maa kuuluu kehitysrahoilla mitaten  EU:n viiden tai kuuden kärkimaan joukkoon.

Kehyspäätösten eduskuntakäsittely jatkuu valtiovarainvaliokunnan mietinnöllä.

Lisää tietoa aiheesta