Uutinen

Vietnamissa sananvapauksilla yhä tiukemmat suitset

Vietnamin ensimmäinen itsenäinen tutkimuslaitos lopetti toimintansa vastalauseena hallituksen tiukemmalle sananvapauden kontrollille. Myös lukuisia bloggaajia on pidätetty viime aikoina.
Timo Kuronen
18.9.2009
KEPAN ARKISTO vietnam

Puolueen vastaiset näkemykset pitää Vietnamissa jatkossa hyväksyttää puolueella.

Syyskuun 15. päivänä Vietnamissa astui voimaan Pääministerin päätös numero 97, joka kieltää yksityisiä tutkimuslaitoksia ja kansalaisjärjestöjä tekemästä kansantalouteen liittyvää tutkimusta tai ilmaisemasta kommunistisen puolueen virallisen linjan vastaisia näkemyksiä.

Päätöksen 97 mukaan näkemykset, jotka "ovat puolueen ja valtion linjan, tavoitteiden ja politiikan vastaisia, täytyy lähettää puolueen tai valtion viranomaisten käsittelyyn eikä niitä saa esittää julkisesti".

Vastalauseena uudelle määräykselle Hanoissa vasta kaksi vuotta toiminut Kehitystutkimuksen instituutti (Institute of Development Studies, IDS) päätti omassa hallituksen kokouksessaan lopettaa toimintansa. Tiedotteessaan IDS sanoi, että "avoimen kritiikin kieltäminen on epätieteellistä, epäedistyksellistä ja epädemokraattista".

Vietnamissa on laajalti epäilty, että pääministerin päätös oli tarkoitettu nimenomaan IDS:n nujertamiseksi. Instituutti on arvioinut kriittisesti muun muassa Vietnamin maaseudun kehityspolitiikkaa ja valtionyritysten toimintaa. Pääsy instituutin nettisivuille suljettiin välittömästi.

Päätös 97:n arvellaan olevan osa kommunistisen puolueen hätäjarrukampanjaa ennen vuoden 2011 suurta puoluekokousta. Itsenäisten kansalaisjärjestöjen perustaminen on Vietnamissa viime vuosina helpottunut huomattavasti ja järjestöt ovat lobanneet hallitusta uuden kokoontumis- ja sananvapauslain puolesta.

Bloggaajia seurataan tarkasti

Internetin käyttö on Vietnamissa ollut vapaampaa kuin isossa naapurimaassa Kiinassa. Sivustoja ei suljeta tai sensuroida rankasti, mutta nettipoliisi valvoo tarkkana. Viime kuukausina Vietnamissa on pidätetty useita blogikirjoittajia.

Aasialaisten ihmisoikeusjärjestöjen kattoelin Forum-Asia vetosi syyskuun alussa Vietnamin hallitukseen, jotta viranomaiset vapauttaisivat pidättämänsä ihmisoikeuslakimiehen ja neljä bloggaajaa. Bloggaajista kaksi oli journalisteja.

Poliisi on syyttänyt bloggaajia valtionvastaisen propagandan levittämisestä ja demokraattisten oikeuksien väärinkäytöstä valtion etuja vastaan. Bloggaajat kirjoittivat muun muassa Berliinin muurin murtamisesta, Vietnamin ja Kiinan rajakiistoista sekä kaivoshankkeista vähemmistökansojen asuttamalla alueella Keski-Vietnamissa.