Uutinen

Vietnamin ASEM-kansalaisfoorumi kiisteli Burmasta

Aasian ja Euroopan hallitukset ovat eri mieltä Burman jäsenyydestä ASEM-ryhmittymässä. Kansalaisfoorumikaan ei päässyt asiasta yhteisymmärrykseen.
Timo Kuronen
13.9.2004

Kuva: ASEM-foorumilaisia (Kuvaaja: Timo Kuronen

Osa Asem-järjestöfoorumin osallistujista vieraili viljelijäunionin paikallistoimistossa Hanoin lähellä

HANOI -- Vietnam isännöi kuukauden välein tärkeitä vieraita. Lokakuussa Aasian ja Euroopan maiden yhteistyöelimen ASEMin valtionpäämiehet kokoontuvat Hanoihin viidenteen, joka toinen vuosi järjestettävään huippukokoukseen. Syyskuun toisella viikolla maahan tuli useita satoja järjestöaktiiveja samoista maista. Kokous kulki nimellä ASEM People’s Forum 5.

ASEMin järjestöfoorumien tavoitteena on ollut tehdä virallinen ASEM-prosessi avoimemmaksi ja varmistaa kansalaisyhteiskunnan osallistuminen siihen. Koska hallitusten väliset keskustelut painottuvat taloudellisiin suhteisiin, järjestökenttä on halunnut nostaa esille erityisesti taloudellisen ja sosiaalisen eriarvoisuuden, ihmisoikeudet sekä sukupuolten välisen tasa-arvon. Hanoissa keskusteltiin runsaasti myös rauhasta ja turvallisuudesta. Yleisluentojen lisäksi tarjolla oli yhteensä 29 työryhmää.

Kokouksen päätteeksi laadittu loppujulistus herätti kiivasta keskustelua. Varsinkin Euroopasta ja Filippiineiltä tulleet aktivistit halusivat julistuksen tuomitsevan Burman (Myanmar) hyväksymisen virallisen ASEM-kokouksen osallistujaksi, mutta vietnamilaiset ja kiinalaiset vaativat Burma-kannanoton poistoa tekstistä.

Kompromissina maininta Burmasta jätettiin pois loppujulistuksesta, mutta kokouksen kansainvälinen järjestelykomitea teki erillisen Burma-tiedotteen, jonka se luovutti yhdessä julistuksen kanssa Vietnamin ulkoministerille. Tämä yllätysveto sai foorumin vietnamilaiset järjestäjät tuohtumaan, sillä VUFO (Vietnam Union of Friendship Organizations) oli saanut Vietnamin hallituksen tuen kokousta varten. Eräät tarkkailijat pelkäsivät, että viimeaikainen kansalaisjärjestöjen toimintavapauksien lisääntyminen Vietnamissa saattaisi pysähtyä ulkomaisten aktivistien käytöksen vuoksi.

Kysymys Burman ihmisoikeustilanteesta on hiertänyt myös hallitusten välejä. Euroopan Unioni vastusti Burman ottamista mukaan EU:n, Kaakkois-Aasian maiden sekä Kiinan, Etelä-Korean ja Japanin muodostamaan ASEMiin. Vastavetona useat Aasian maat vaativat EU:n uusien jäsenmaiden pitämistä yhteenliittymän ulkopuolella. Nyt tilanne näyttää siltä, että Burma saa osallistua Hanoin ASEM-kokoukseen ja kahden vuoden kuluttua Helsingissä ASEM laajenee uusilla eurooppalaisilla jäsenillä.
 

Suosio yllätti

Kansalaisfoorumin suosio yllätti järjestäjät, sillä odotetun 400 osallistujan sijasta tapahtumaan rekisteröityi noin 800 ihmistä. Kokoustiloja oli tarjolla 500 henkilölle. Järjestäjät päättivätkin jättää ovien ulkopuolelle ennakkoon rekisteröitymättömät journalistit sekä suurimman osan vietnamilaisista, jotta ulkomailta tulevat aktivistit mahtuisivat mukaan.

Monet kritisoivat näitä päätöksiä. Lehdistön kautta kokouksen viesti olisi levinnyt laajemmalle. Kokouksen anti olisi ollut suurin vietnamilaisille, jotka ovat harvoin olleet tekemisissä ulkomaalaisten aktivistien ja monien kokouksen teemojen kanssa.

Vietnamilaisen Nguyen Thi Minh Tamin mielestä foorumi oli hyvä, vaikka loppulauselmaan liittyvät riidat jättivät ikävän maun suuhun.

”Opin kokouksesta paljon. Olin kiinnostunut muiden maiden kokemuksista ja osallistuin muun muassa veden yksityistämiseen ja ihmisoikeuksiin liittyviin työryhmiin. Työryhmät olivat parempia kuin yhteiskokoukset, koska siellä oli enemmän keskustelua.”

Kysyttäessä saiko Tam uusia ulkomaalaisia ystäviä, hän vastasi jutelleensa eniten vietnamilaisten, filippiiniläisten ja suomalaisten kanssa.

Forum Asia -ihmisoikeusjärjestössä työskentelevän malesialaisen Rashid Kangin mukaan kansalaisyhteiskunnan rooli näytti häilyneen kokouksen aikana: ”Vaikka kiinalaiset ja vietnamilaiset ovatkin asiasta eri mieltä, kansalaisyhteiskunnan tehtävä on toimia vahtikoirana hallituksiaan kohtaan. Voimme olla eri mieltä työkysymyksistä, mutta perusarvot ihmisoikeuksista tulisi olla samat kaikissa maissa.”

Belgialaisen INFID-järjestön Klaus Schreinerin mukaan suurin haaste seuraaville ASEM-kansalaisfoorumeille on kokousten ajoitus. ”Jos kokoonnumme yhtä aikaa virallisen kokouksen kanssa, emme voi vaikuttaa siellä käytävään keskusteluun. Pitäisikö meidän kokoontua ja uusia vaatimuksemme jo vuonna 2005, että ehtisimme mukaan Helsingin kokouksen asialistalle?”