Uutinen

Vietnam ei halua golfkenttiä riisipelloille

Nopea talouskasvu on tuonut myös Vietnamiin golfbuumin. Ruoan kallistuminen on kuitenkin saanut maan hallituksen pistämään uudet golfkenttähankkeet tarkkaan syyniin. Viljelymaata menetetään paljon myös teollisuushankkeiden takia.
Timo Kuronen
4.8.2008

HANOI -Ulkomaisten investointien, kansantuotteen ja matkailumäärien yli kymmenen prosentin vuosikasvu on saanut golfkentistä innostuneet investoijat liikkeelle Vietnamissa. Maassa on nyt reilu tusina golfkenttää, mutta suunnitteilla tai rakenteilla on noin 130 uutta.

Vauhti on kova esimerkiksi Etelä-Vietnamin keskuksen Ho Chi Minh Cityn lähellä olevassa Long Anin maakunnassa, jossa on haettu lupaa peräti 18 kentälle. Keskiylängöllä sijaitsevan Lam Dongin maakuntaviranomaiset taas ovat myöntäneet lisenssin kymmenelle kentälle. Monen rakennussuunnitelman takana seisoo valtionyritys.

Vietnamin pääministeri Nguyen Tan Dung vaati huhtikuussa, että suunnittelu- ja investointiministeriön pitää laatia uudet ohjeet golfkenttien rakentamisesta. Samalla hän vaati paikallisviranomaisia minimoimaan myös maatalousmaan muuntamisen teollisuusalueiden ja asuinalueiden käyttöön. Pääministeri kertoi hallituksen olevan huolissaan ruoan hinnan noususta ja kansalaisten ruokaturvasta.

Suunnitteluministeriö ilmoittikin heinäkuussa julkaistussa raportissaan, että hallitus aikoo jäädyttää kaikki golfhankkeet, jotka eivät täytä maankäyttö- ja ympäristönsuojelunormeja. Paikallisviranomaisten on evättävä ensimmäiseksi kentät alueilta, joilla saadaan kaksi riisisatoa vuodessa.

Raportin mukaan maahan suunniteltujen kenttien alle jäisi jopa 50 000 hehtaaria maata. Canthon yliopiston selvityksen mukaan 18-reikäinen golfkenttä kuluttaa vettä 5 000 kuutiota päivässä eli saman verran kuin 20 000 kotitaloutta. Vietnamin kentillä myös käytetään lannoitteita ja kasvinsuojeluaineita kolme kertaa enemmän kuin vastaavalla alalla maatalousmaata.

 

Teollistuminen vie ruokaturvan

Golfkentät eivät ole ainoa maatalousmaata uhkaava tekijä. Vietnamin maatalousministeriön mukaan vuosina 2000-2005 maan riisinviljelyala supistui yli kahdeksalla prosentilla 4.5 miljoonasta hehtaarista 4.1 miljoonaan hehtaariin. Ministeriön tavoite on nyt säilyttää ala neljässä miljoonassa hehtaarissa, joten peltoa ei saisi enää muuttaa muuhun käyttöön.

"Kotimainen ruokaturva ei pysy tasapainossa, ellemme pidä riittävää määrää maata riisinviljelyä varten", Nguyen Tri Hoan Vietnamin maataloustiedeinstituutista kertoi maan uutistoimistolle.

Silti etenkin eteläisellä Mekongin suistolla monet maakunnat ja kaupungit kilpailevat keskenään uusien teollisuusalueiden perustamisessa houkutellakseen lisää ulkomaisia investointeja ja työpaikkoja. Teollisuuspuistoja on 13 maakunnan alueella yhteensä 68.

Teollisuuden osuus suiston kansantuotteesta on kohonnut viidessä vuodessa kymmenestä prosentista 27:ään ja maatalouden osuus on pudonnut puoleen. Teollistumisesta huolimatta alueen keskimääräinen kansantulo, 250 dollaria vuodessa, on edelleen reilusti alle maan keskitason, ja työttömyysaste on noin kymmenen prosenttia.

Vietnam Newsin mukaan Dong Nain maakunta on valtakunnallisessa kärjessä teollisuusalueiden määrässä mitattuna (27) ja kolmantena suorien ulkomaisten investointien määrässä. Vain yhdessätoista maakunnan teollisuuspuistossa on vedenpuhdistusjärjestelmä, muista saasteet menevät suoraan jokiin ja kanaviin.

Teollisuusalueita ja golfkenttiä perustavat investoijat maksavat maasta tavallisesti viljelijöille kaksi tai kolme dollaria neliömetriltä. Summa voi vaikuttaa houkuttelevan suurelta, mutta maatalousviranomaiset muistuttavat, että saman summan voittoa maanviljelystä saa neljässä vuodessa. Nykyisillä korkeilla satohinnoilla se voi onnistua vieläkin nopeammin.