Uutinen

Veteraanikansanedustaja korruptiota kitkemässä

Perun parlamentin pitkäaikaisin kansanedustaja Javier Diez Canseco haluaa työskennellä saumattomassa yhteistyössä kansalaisyhteiskunnan kanssa. Porto Alegressa hän osallistuu kansainvälisiä riippumattomia tuomioistuimia käsittelevään seminaariin.
Kimmo Lehtonen
28.1.2003

Kuva Javier Diez Cansecosta (kuvaaja: Kimmo Lehtonen)
Perulainen veteraanipoliitikko Javier Diez Canseco

PORTO ALEGRE -- Cansecon parlamentaarikon ura alkoi yli 25 vuotta sitten ja nyt hänellä on meneillään jo kuudes viisivuotiskausi maan parlamentissa. Vasemmistolaisen PUM (Partido Unificado Mariateguista) -puolueen kansanedustaja on myös kokenut kovia matkan varrella. 1970-luvun lopulla hänet vangittiin ja kuljetettiin Perusta Argentiinaan. Poliittisten vastustajien jahtaaminen, vangitseminen kidutuksineen ja kuljettaminen maasta toiseen oli Etelä-Amerikan diktaattorien silloisen Plan Condorin mukaista toimintaa.

"Argentiinan reissun lisäksi minua on yritetty saada hengiltä tai pelästyttää räjäyttämällä autoni ja muuta sellaista. Taloni on myös poltettu kerran," Canseco luettelee.

Canseco on johtanut Perun parlamentissa edellisen presidentti Alberto Fujimorin korruption tutkintaa ja vyyhti on tutkimusten edetessä vain kasvanut. Tällä hetkellä noin 2000 henkilöä on korruptiosyytteessä. Kansalaisyhteiskunnan rooli on Cansecon mielestä mitä tärkein, jotta esimerkiksi korruptio voitaisiin paljastaa - ja jotta siitä joskus päästäisiin eroon.

"Minä haluan täyttää antamani lupaukset, mutta sitä varten tarvitsen tukea ja yhteistyötä", Canseco sanoo.

Porto Alegren kansalaisfoorumissa onkin syytä kysyä neuvoa siitä, miten päättäjätason ja kansalaisyhteiskunnan tulisi sitten toimia yhteistyössä. Cansecon ohje kansalaisyhteiskunnalle suhteessa valtiomahteihin on seuraava: valvokaa sitä ja vaatikaa laskut, auttakaa ja tehkää yhteistyötä ideoinnissa ja strategioiden suunnittelussa ja tuokaa kansan ääni kuuluville.

Hän kertoo, miten hänen parlamenttiryhmänsä tiiviissä yhteistyössä kansalaisyhteiskunnan ja ammattiyhdistyliikkeen kanssa onnistuivat viime vuonna pysäyttämään presidentti Toledon valtionyritysten yksityistämispyrkimykset. Vastustus johti lakkoihin useissa maakunnissa ja hallitus julisti jopa poikkeustilankin, mutta joutui loppujen lopuksi antamaan periksi.

"Minä en voi ratkaista asioita, mutta voin olla mukana ratkaisemassa niitä", hän päättelee kokemuksen pohjalta.
"Kansalaisyhteiskunnalta vaaditaan aloittellisuutta. Jos ääntä on, sitä on pakko kuunnella myös parlamentissa."