Uutinen

Vessa puuttuu 2,6 miljardilta ihmiseltä

Huono sanitaatio tappaa Afrikassa enemmän lapsia kuin aids, maailman vesiviikolla muistutettiin. YK on nimennyt vuoden 2008 sanitaation vuodeksi.
Thalif Deen
20.8.2007

IPS -- Maapallon asukkaista 42 prosenttia eli 2,6 miljardia ihmistä on vailla minkäänlaista wc:tä. Huono sanitaatio levittää sairauksia ja tappaa varsinkin pikkulapsia ripuliin ja muihin hoidettavissa oleviin tauteihin.

YK on julistanut vuoden 2008 sanitaation vuodeksi nostaakseen alan ongelmat kansainväliseen valokeilaan. Vettä ja sanitaatiota kaikille vaativa kansalaisjärjestö End Water Poverty sanoo kehitysmaiden surkean tilanteen johtuvan poliittisen tahdon puutteesta.

YK:n lastenrahasto Unicef muistuttaa, että 14 viime vuoden aikana sanitaation piiriin on päässyt yli miljardi ihmistä. Tehtävää on kuitenkin yhä kosolti.

"Sanitaatio-, hygienia- ja vesiongelmat tappavat noin 1,5 miljoonaa alle viisivuotiasta lasta joka vuosi", Unicefin johtaja Ann Veneman sanoo.

Maailman terveysjärjestö WHO puolestaan laskee, että veden välityksellä leviävistä sairauksista kärsivät potilaat täyttävät jatkuvasti puolet maailman sairaalavuoteista.

Saharan eteläpuolisessa Afrikassa vauva kuolee ripuliin 520 kertaa todennäköisemmin kuin Euroopassa tai Yhdysvalloissa.

Ripuli tappaa enemmän lapsia kuin aids 38:ssa Afrikan kaikkiaan 46:sta maasta, Tukholman kansainvälisen vesi-instituutin johtaja Anders Berntell kertoi elokuisessa maailman vesiviikon konferenssissa.

"Aids saa kuitenkin paljon enemmän kansainvälistä huomiota kuin ripuli, joka johtuu puutteellisesta sanitaatiosta ja hygieniasta", hän jatkoi.

Kiihtyvä kaupungistuminen lisää paineita vesihuollolle

YK:n mukaan puhtaan veden ja sanitaation puute ovat suurin yksittäinen sairauksien aiheuttaja maailmassa. Listalla ovat muun muassa ripuli, kolera, punatauti, lavantauti, hepatiitti, polio, trakooma ja heisimadot. Taudit koituvat monen kohtaloksi kehitysmaissa.

Vedellä on rooli myös malarian ja rihmamatotaudin leviämisessä, ja yksistään malaria surmaa yli miljoona ihmistä vuosittain.

Kiihtyvä kaupungistuminen aiheuttaa kovia lisäpaineita vesi- ja sanitaatiohuollolle. Villisti kasvavat kaupunkislummit ovat uhka sekä ihmisten terveydelle että ympäristölle, YK muistuttaa.

Tilanteen kohentamiseksi YK vaatii lisärahoitusta käymälöiden saamiseksi koteihin ja kouluihin. Maailmanjärjestö kehottaa myös ottamaan naiset mukaan hankkeiden suunnitteluun.

Sanitaation vuotta ennakoidaan hiljattain perustetun Maailman wc-yhdistyksen kansainvälisessä kokouksessa marraskuun lopulla Etelä-Korean Soulissa. Sielläkin pääaiheena on vessapula, jota YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon on luonnehtinut yhdeksi aikamme väheksytyimmistä terveysongelmista.

Lisää tietoa aiheesta