Uutinen

Vesiyhtiöt vetäytyvät kehitysmaista - kuka hyötyy?

Kansalaisyhteiskunnan protestointi vesihuollon yksityistämistä vastaan alkaa tuottaa tulosta: isot vesiyhtiöt vetäytyvät kehitysmaista. Mutta kuka on voittaja?
Sanna Jäppinen
22.3.2006

Kehitysmaiden vesihuoltoa alettiin monissa maissa siirtää 1990-luvulla hallituksilta yksityisen sektorin kontolle. Esimerkiksi Maailmanpankki on tukenut toimintaa, ja todennut sen tehokkaimmaksi tavaksi tuottaa puhdasta vettä kehitysmaiden köyhien ulottuville.

YK:n tuoreessa vesiraportissa todetaan, että vaikka yksityistäminen on paikoin ollut onnistunutta, ovat kehitysmaiden kaupungeissa asuvat vauraat ihmiset olleet hyötyjinä köyhiä useammin, Guardian kirjoittaa.

Kansalaisyhteiskunta ympäri maailmaa on protestoinut kiivaasti veden yksityistämistä vastaan, viimeksi Mexico Cityssä 16.-22. maaliskuuta pidetyssä Maailman vesifoorumissa. Kokouksen pääjärjestäjän, Maailman vesineuvoston (World Water Council, WWC) on arvostelu olevan Maailmanpankin ja suurten vesiyhtiöiden talutusnuorassa, IPS kirjoittaa.

Vesifoorumin päätöspäivänä ja 23. maaliskuuta vietettävän maailman vesipäivän aattona veden yksityistämistä vastaan osoitettiin mieltä myös Lontoossa World Development Movementin (WDM) johdolla.

WDM:n poliittisen työn johtaja Peter Hardstaff totesi, että järjestön tuoreen "Pipe Dreams" -raportin mukaan yksityisen sektorin investoinnit ovat taanneet vedenjakelun vain kolmelle miljoonalle yli miljardista puhtaan veden puutteesta kärsivälle.

"Väite siitä, että yksityisen sektorin avulla saavutetaan kansainvälisesti sovitut tavoitteet laajentaa vedenjakelua köyhille, on pelkkä myytti", Hardstaff totesi Black Information Linkin mukaan.

Hardstaffin mukaan myyttien puolelle menee myös se ajatus, että jos hallitus on heikko ja korruptoitunut, voi yksityistäminen tuoda kaivattua tehokkuutta. "Yksityistä sektoria valvomaan tarvitaan vahvaa hallitusta."

YK:n vesiraportin mukaan isot vesiyhtiöt ovatkin nyt vetäytymässä kehitysmaista kasvavan painostuksen takia - jota tulee sekä poliitikkojen että kuluttajien taholta. Niin kauan kuin julkinen sektori ei pysty vedenjakelua hoitamaan, voiton keräävät kuitenkin edelleen yritykset - pullotetun veden myyjät, todetaan Independent Recordin artikkelissa.

Esimerkiksi monikansalliset jättifirmat - Pepsi, Cadbury, Nestle, Danone ja Coca-Cola - myyvät suurimman osan pullotetusta vedestä Meksikossa, joka on maailman toiseksi suurin pulloveden kuluttaja. Kiinassa pulloveden kulutus puolestaan kasvoi yli 250 prosenttia vuosina 1999-2004. Maailmanlaajuisesti pullovesibisneksessä liikkuu vuosittain yli 100 miljardia dollaria.

Lisää tietoa aiheesta