Uutinen

Vesiviikko: Satsaukset veteen tulevat monikertaisina takaisin

Tämänvuotisen maailman vesiviikon teemana on ilmastonmuutoksen vaikutukset vesipulaan.
Sanna Jäppinen
16.8.2007

Yli miljardi ihmistä on edelleen vailla puhdasta vettä ja yli kaksi miljardia joutuu elämään ilman kunnon sanitaatiota, muistutettiin 17. kerran pidettävällä maailman vesiviikolla. Tutkijakokoontuminen järjestetään Tukholmassa 12.-18. elokuuta.

Vesiviikon yhteydessä on julkaistu useita raportteja, muun muassa Aasian kehityspankin "Asia Water Watch 2015" -tutkimus. Raportin mukaan vuosittain tarvittaisiin vähintään kahdeksan miljardia dollaria, jotta alueen maat voisivat puolittaa ilman puhdasta vettä ja asiallista sanitaatiota elävien ihmisten määrän YK:n vuosituhattavoitteiden mukaisesti vuoteen 2015 mennessä, IPS kirjoittaa.

Vesihuollon turvaamisessa ei ole koskaan kyse pelkästä vedestä vaan samalla myös köyhyyden lievittämistä, tutkimuksessa todetaan. Vesihuoltoon sijoitetut rahat kun tietävät mittavia kerrannaisvaikutuksia: jokainen veteen satsattu dollari tuottaa kuusinkertaisesti kohentuneen terveyden sekä koulutus- ja elinkeinomahdollisuuksien muodossa.

"Onkin taloudellisen järjettömyyden huippu olla sijoittamatta näihin elintärkeisiin palveluihin", tutkimuksen tekijä Arjun Thapan totesi IPS:n mukaan.

Aasian kehityspankki ilmoitti sitoutuvansa lisäämään vesihuoltoon suunnattua rahoitusta. Pankki julkisti myös uuden kumppanuusrahoitusohjelman, jonka avulla vesihankkeisiin pyritään saamaan kokoon sata miljoonaa dollaria.

Ruotsi: kehitysrahoitus sidottava ilmastohankkeisiin

Vesiviikolla käsitellään erityisesti ilmastonmuutoksen vaikutuksia maailman vesipulaan. YK:n mukaan esimerkiksi yksin tänä vuonna jo lähes 129 miljoonaa ihmistä on joutunut luonnonkatastrofien uhriksi - ja useimmissa tapauksissa on kyse vedestä tai sen puutteesta, kuten Kiinaa ja Afrikkaa vaivanneessa kuivuudessa tai Aasian massiivisissa tulvissa. Katastrofien taustalla vaikuttaa usein ilmastonmuutos.

Ruotsin pääministeri Fredrik Reinfeldt puhui teemasta vesiviikon avajaistilaisuudessa. Reinfeldtin mukaan porvarihallitus harkitsee kehitysrahoituksen sitomista ilmastohankkeiden hoitoon, Turun Sanomat uutisoi.

"Kehitysyhteistyömäärärahamme ovat jo pitkään olleet sidottuina vesihuollon pulmiin kehitysmaissa. Ilmasto-ongelmissa on kysymys osaksi samasta asiasta", Reinfeldt totesi.

Lisää tietoa aiheesta