Uutinen

Vesipullotempaus: Kansanedustajat skoolasivat kehitykselle

Kehityskysymyksistä kiinnostuneet kansalaiset, globbarit, juttelivat 18.10. kansanedustajien kanssa kehitysyhteistyön vaikuttavuudesta ja havainnollistivat aihetta jakamalla vesipulloja. Kehitysteemojen käsittely jatkuu eduskunnan ajankohtaiskeskustelussa marraskuussa.
Sanna Jäppinen
18.10.2007
Sanna Autere
071018sautere_vesipullotempaus.jpgNiina Salmi Pohjois-Karjalasta ja Johanna Saarinen Hämeestä juttelivat Anni Sinnemäen (vihr.) kanssa.

"Aktivismi on nykypäivänä ruma sana - turhaan", arvioi uunituore globbari, Johanna Saarinen Lahdesta eduskunnassa 18. lokakuuta järjestetyssä vesipullotempauksessa.

"Täällä jokainen saa olla oma itsensä ja kertoa mielipiteitään, eikä kukaan paukuta, että niin tai näin pitäisi tehdä", kehaisi Saarinen globbauksen toteutustapaa eli vapaamuotoista keskustelua kehitysteemoista kansalaisten ja kansanedustajien välillä.

Saarinen on ollut Kepan koordinoimassa globbaritoiminnassa mukana vasta muutaman viikon ajan. "Kävin globbarikoulutuksessa lokakuun alussa. Kaikki sai kuitenkin alkunsa pari vuotta sitten, kun koin jonkinlaisen yhteiskunnallisen herätyksen. Tänä syksynä aloitin kehitysmaatutkimuksen opinnot ja kaipaisin teorian rinnalle jotain konkreettista."

Saarinen totesi kansanedustajien esittäneen globbareille mielenkiintoisia kysymyksiä. "Heitä on kiinnostanut esimerkiksi se, mihin apua suunnataan ja miksei tuoda enemmän esille sitä, mitä kehitysapurahoilla on saatu aikaan."

Massaglobbauksen lupauksia seurataan

Vesipullotempauksen pääviesti edustajille oli, että paraskaan apu ei auta, jollei sitä anneta riittävästi. YK muistuttaa, että jos vuosituhattavoitteet, kuten köyhyyden ja nälän puolittaminen, aiotaan saavuttaa vuoteen 2015 mennessä, tarvitaan lisäapua vielä 180 miljoonaa dollaria. Siksi myös Suomen on pidettävä kiinni lupauksestaan nostaa kehitysyhteistyömäärärahat 0,7 prosenttiin - kuten muut Pohjoismaat ovat jo tehneet.

Viestin havainnollistamiseksi oli valittu vesipullo. Keskustan edustaja Timo Kaunisto Varsinais-Suomesta kiitteli vettä hyväksi teemaksi sen takia, että Suomessa sitä riittää. Samalla on hyvä pitää mielessä, että 1,1 miljardilta ihmiseltä puhdas juomavesi puuttuu.

Päivä avattiin ottamalla huikka vesipullosta, jonka etiketissä konkretisoitiin sitä, kuinka pieni osuus 0,7 prosenttia on koko potista - puolen litran pullosta se tarkoitti vajaata teelusikallista.

Oman pullon kävi aamupäivän aikana hakemassa lähes 40 kansanedustajaa tai heidän avustajaansa. Jutustelun lomassa globbarit muistuttivat, että he seuraavat koko vaalikauden ajan kehityspoliittisia lupauksia, joita edustajat antoivat toukokuussa pidetyssä massaglobbaustapahtumassa. Tuolloin paikalla oli reilusti yli puolet kansaedustajista.

Monella edustajalla massaglobbaus oli edelleen hyvin muistissa.

"Minuun teki suuren vaikutuksen paikalle tullut aktiivinen koululuokka", totesi Etelä-Savon vaalipiirin Pauliina Viitamies (sd.) mikkeliläislukiolaisista. "Heillä on vaihto-ohjelma mosambikilaisten kanssa, ja toiminta on kuulemma poikinut koulussa paljon muutakin."

Eduskunta syventää kehityspoliittisen ohjelman linjauksia

Ajankohta kehitysteemojen käsittelyyn oli erinomainen, sillä myöhemmin samana päivänä oli luvassa ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paavo Väyrysen johdolla valmistellun hallituksen kehityspoliittisen ohjelman hyväksyminen valtioneuvostossa.

Ohjelmaa tullaan käsittelemään myös eduskunnassa, 14. marraskuuta pidettävässä ajankohtaiskeskustelussa. Keskustelun aikaansaamista on vauhdittanut muun muassa eduskunnan globaaliryhmä.

"Idea ajankohtaiskeskusteluun syntyi jo viime keväällä, kun kuultiin että kehityspoliittinen ohjelma on valmisteilla", kertoi vesipullotempaukseen osallistunut globaaliryhmän puheenjohtaja Jutta Urpilainen (sd.) Vaasan vaalipiiristä. "Tarve korostui nyt syksyllä, kun kansalaisjärjestöillä ja ulkoministeriöllä on ollut eri näkemyksiä ohjelmasta, ja meiltä kansanedustajilta on toivottu keskustelua."

Valtioneuvoston hyväksymään ohjelmaan ei eduskunta enää pysty muutoksia tekemään, mutta Urpilainen arvioi keskustelulla olevan silti paljon merkitystä.

"Ohjelma on ministeri Väyrysen mukaan aika yleispiirteinen linjauspaperi, ja eduskunnassa sitä voidaan konkretisoida. On myös tärkeää, että mahdollisimman monella kansanedustajalla on mahdollisuus päästä keskustelemaan kehityspolitiikasta, ei vain ulkoasiainvaliokunnalla tai globaaliryhmällä: nykyään kehityspolitiikka on myös sisäpolitiikkaa ja päinvastoin."

Urpilainen muistuttaa, että eduskunnassa päätetään budjetista ja kehitysyhteistyömäärärahoista joulukuussa, ja siihen ajankohtaiskeskustelulla voidaan vaikuttaa. Myös globbarit aikovat järjestää budjettikäsittelyyn asti maakunnallisia vesipullotempauksia, joissa he tapaavat oman alueensa edustajia.

Lisää tietoa aiheesta