Uutinen

Veroparatiisien suoja kevenee - vain hieman

Tietojen luovuttaminen vain selkeitä rikosepäilyjä vastaan ei riitä veroparatiisien aiheuttamien tappioiden lopettamiseen.
Jari Nousiainen
16.3.2009

Veroparatiisina tunnettu Liechtenstein poistaa lainsäädännöstään verojen välttelyn ja veropetoksen välisen eron. Muutos tarkoittaa, että liechtensteinilaisessa pankissa olevien varojen ilmoittamatta jättäminen kotimaan verottajalle on yhtä vakavaa kuin väärien tietojen antaminen.

Liechtenstein on tähän asti ollut OECD:n "yhteistyöhaluttomien veroparatiisien" listalla. Andorra ilmoitti jo viime vuoden puolella ottavansa käyttöön OECD:n ohjeet pankkitoiminnan läpinäkyvyydestä, kirjoittaa Bloomberg.com-uutispalvelu.

Nyt huomio kohdistuu etenkin Sveitsiin, joka on vahvan pankkisalaisuuden tunnetuin puolustaja. Pankkisalaisuudella on Sveitsissä laaja kannatus, ja vaikuttaakin todennäköiseltä, että jos tiedonsaantia lisätään, edellytyksenä on vahvat todisteet rikoksesta.

Jos tietoa liikkuu vain vahvojen todisteiden perusteella, kyse on hyvin pienestä edistysaskeleesta. "Esimerkiksi tunnetun veroparatiisin Jerseyn ja Yhdysvaltain välistä verosopimusta on tähän mennessä käytetty tiettävästi vain neljä kertaa", kommentoi Kepan kehityspoliittinen sihteeri Matti Ylönen. Vain automaattinen tietojen vaihto valtioiden välillä toisi ongelmaan kattavan ratkaisun.

Suuria menetyksiä kehitysmaille

Yhdysvallat ja EU jahtaavat luottokriisin ja taantuman myötä veroparatiiseista ennen kaikkea omia verotulojaan, mutta veroparatiisien suojiin pimitetään paljon varallisuutta myös kehitysmaista.

Oxfam on laskenut kehitysmaiden menettävän jopa 124 miljardia dollaria verotuloja vuodessa varojen veroparatiiseihin piilottamisen vuoksi.

Oxfam kritisoi Britannian pääministeriä Gordon Brownia siitä, että tämä on puhunut veroparatiiseja vastaan, muttei ole esittänyt mitään konkreettista. Esimerkiksi tunnetut veroparatiisit Jersey, Caymansaaret ja Man-saari ovat Britannian hallinnan alaisia alueita.

Lisää tietoa aiheesta