Uutinen

Venäjän vakoilusyytökset kietoutuvat uuteen kansalaisjärjestölakiin

Venäjän syytökset brittidiplomaattien vakoilusta ja yhteistyöstä paikallisten järjestöjen kanssa linkittyvät uuteen lakiin, jonka perusteella epätoivottujen kansalaisjärjestöjen toiminta voidaan lopettaa.
Sanna Jäppinen
24.1.2006

Venäjän turvallisuuspalvelu FSB syytti 22. tammikuuta brittidiplomaatteja vakoilusta ja yhteyksistä useisiin venäläisiin kansalaisjärjestöihin - niitä rahoitettiin ja käytettiin tiedonlähteenä, uutisoi Guardian.

Britannia kiistää vakoilusyytökset, mutta maan ulkoministeriö muistuttaa, että se on tukenut venäläisjärjestöjen hankkeita ihmisoikeuksien ja kansalaisyhteiskunnan vahvistamiseksi.

Yksi vakoiluyhteistyöstä syytetyistä venäläisistä kansalaisjärjestöistä on Moskovan Helsinki-ryhmä. Järjestön johtaja Ljudmila Aleksejeva arvioi BBC:n uutisessa, että syytökset ovat vain yritys kääntää yleinen mielipide niitä kansalaisjärjestöjä vastaan, joiden toiminnan hallitus haluaa lopettaa - nyt kun laki antaa siihen mahdollisuuden.

Venäjän kiistelty kansalaisjärjestölaki astui voimaan vähin äänin 10. tammikuuta. Lakia on Venäjän ulkopuolella kritisoitu siitä, että se antaa viranomaisille mahdollisuuden lopettaa epätoivottujen järjestöjen toiminnan mielivaltaisesti.

Kremlin mukaan kansalaisjärjestöt ovat vakoilutoiminnan eturintamassa, Guardian kirjoittaa. Jo viime vuonna FSB syytti brittiläistä hyväntekeväisyysjärjestö Merliniä vakoilusta. Järjestö kielsi väitteet tiukasti.

Lisää tietoa aiheesta