Uutinen

Venäjän kansalaisjärjestöjen asema huolestuttaa

Venäjän hallitus haluaa tiukentaa kansalaisjärjestöjen valvontaa.
Jari Nousiainen
29.11.2005

Hallituksen valvontaa kansalaisjärjestöistä tiukentavan lain ennakoidaan menevän läpi Venäjän duumassa kansainvälisestä vastustuksesta huolimatta.

"Kansalaisyhteiskunnasta halutaan tehdä pelkkä vahakabinetti, kuten on jo käynyt parlamentille ja valtamedialle", Moskovan Human Rights Watchin Alexander Petrov kommentoi Financial Timesin mukaan Venäjän uutta lakia kansalaisjärjestöjen valvonnasta.

Venäjän presidentti Vladimir Putin on viime vuodet etäännyttänyt Venäjää johdonmukaisesti demokraattisesta ja avoimesta yhteiskunnasta, Yahoon artikkelissa kommentoidaan.

Yli tuhat kansalaisjärjestöä vetosi venäläiskansanedustajiin lakiesityksen hylkäämiseksi. Myös Yhdysvaltojen presidentti George W. Bush keskusteli aiheesta presidentti Putinin kanssa tavatessaan tämän Etelä-Koreassa. Yhdysvaltojen hallitus on ilmoittanut pitävänsä lain kehitystä tarkkaan silmällä ja ilmaissut huolensa lain sisällöstä Venäjän hallitukselle, toisessa Yahoon uutisessa kerrotaan.

Vain lopullista hyväksyntää vailla oleva laki edellyttää, että kansalaisjärjestöt ilmoittautuvat Venäjän oikeusministeriön pitämään rekisteriin. Laki antaa laajat valtuudet tutkia rekisteröityneitä järjestöjä sekä mahdollisuuden lopettaa järjestön toiminnan, mikäli siitä ei pidetä, Financial Times kirjoittaa.

Lain kannattajat ovat puhuneet kansalaisjärjestöjen juonittelusta ja esittäneet epäilyksiä CIA:n rahoituksesta järjestöille. Kommentoijat epäilevät, että vallankumoukset Georgiassa ja Ukrainassa ovat nostaneet maan autoritaarisen johdon varpailleen. Vaikeuttamalla kansalaisjärjestöjen toimintaa pyritään estämään demokraattisen vallankumouksen tapahtuminen Venäjälläkin, Financial Times kirjoittaa.

Kansallismielinen Aleksei Ostrovski valottaa lain taustalla olevaa ajattelutapaa: "Ettehän tekään vastustaisi, jos Bushin hallinto kieltäisi järjestöjä hankkimasta rahoitusta Venäjältä, Kuubasta tai Iranista?" Asiantuntijat eivät kuitenkaan pidä vallankumouksellista liikehdintää Venäjällä mitenkään odotettavana.

Lisää tietoa aiheesta