Uutinen

Venäjän asevienti Afrikkaan kiihtyy

Arviolta viidennes sotakalustosta päätyy laittomia kanavia selkkauksiin.
Kester Kenn Klomegah
3.2.2009

IPS -- Valtionyhtiö Rosoboronexport aikoo lähivuosina kasvattaa Venäjän asevientiä Afrikkaan. Yhtiön syytetään myyvän sotakalustoa salakuljettajille ja ruokkivan näin selkkauksia.

"Olemme uudistaneet sopimukset kaikkien Afrikan maiden kanssa, jotka olivat Neuvostoliiton perinteisiä aseostajia", Rosoboronexportin pääjohtaja Anatoli Isaikin kehui hiljattain. Venäjä on Yhdysvaltojen jälkeen maailman suurin aseiden viejä.

"Vaikka kilpailu on kovaa, Venäjän asevienti Afrikkaan lähti vuonna 2001 vakaaseen kasvuun ja saavutti suuren volyymin 2008", yhtiön apulaisjohtaja Viktor Komardin vahvistaa.

Hänen mukaansa venäläisiä aseita on myyty aiempaa enemmän useisiin Afrikan maihin.

Ghanassa toimivan Imani-laitoksen tutkija Bright Simons kertoo, että valtaosa venäläisistä aseista menee sen kylmän sodan aikaisille liittolaisille Afrikassa. Erilaisia pienaseita ja lisälaitteita liikkuu kuitenkin paljon myös pimeillä markkinoilla.

"Huolestuttavinta on se, että Venäjä näyttää myyvän yhä enemmän aseita virallisten kanavien ohi salakuljettajille ja -kauppiaille, joiden kautta ne päätyvät paikallisiin selkkauksiin", Simons sanoo.

Hän arvioi, että noin viidennes Venäjän aseviennistä on laitonta. Afrikan maat ostivat vuosina 2000-2007 venäläisiä aseita 1,1 miljardin dollarin (827 miljoonan euron) arvosta. Venäjän koko asemyynti kohosi viime vuonna 8 miljardiin dollariin (6 miljardiin euroon).

Kiina valtaa myös asemarkkinoita

Simonsin mukaan uusi piirre on kuitenkin se, että Kiina näyttää valtaavaan Afrikan luvattomien pienaseiden markkinoita Venäjältä.

Komardin myöntää, että vihamielisyydet jatkuvat Afrikassa. Hänen mukaansa kiistojen kohteena ovat yhä useammin mineraalivarat, joista länsimaat ja Kiina kilpailevat.

Venäjän ei tarvitse osallistua "aarteenmetsästykseen", koska sillä on omia mineraalivaroja, Komardin huomauttaa.

Isaikinin mukaan Venäjä on kuitenkin valmis tarjoamaan mahdollisille afrikkalaisille aseostajille "vaihtoehtoisia ja joustavia" maksutapoja.

Niihin kuuluvat yhteisyritysten perustaminen kala-, kaivos- ja öljyteollisuuteen, yksinoikeudet luonnonvarojen hyödyntämiseen sekä aseiden vaihto perinteisiin tuotteisiin, kuten timantteihin, puuvillaan ja kahviin.

Komardin vakuuttaa, ettei Venäjän asekauppa "järkytä arvokasta sotilaallista ja poliittista tasapainoa" kohdealueilla.

Vahva ote rauhanturvaajista

Rosoboronexport rakentaa suhteita myös Afrikan unioniin, jonka rauhanturvajoukoille se tarjoaa aseistusta ja koulutusta.

Vaikka Venäjän vaikutus Afrikassa on neuvostoajoista heikentynyt "Venäjällä on tärkeä rooli konfliktinratkaisussa ja rauhanturvaamisessa alueella", Venäjän tiedeakatemian Afrikan tutkimuksen apulaisjohtaja Dmity Bondarenko sanoo.

Afrikan konfliktit ovat hänen mukaansa sekoitus sisäisiä ongelmia - etnisiä ja uskonnollisia eroja, valtataistelua ja heikkoa taloutta - ja länsimaisten yhtiöiden etupyyteitä.

Rosoboronexportin perinteisiä asiakkaita Afrikassa ovat Algeria, Angola, Botswana, Burkina Faso, Etelä-Afrikka, Etiopia, Libya, Marokko, Mosambik, Namibia ja Uganda.

Suosituimpia artikkeleita ovat Suhoi- ja MiG-hävittäjät, ilmapuolustusjärjestelmät, helikopterit, panssaroidut henkilöstönkuljetusvaunut sekä taistelu- ja rynnäkköpanssarivaunut.

Venäjällä on perinteisesti vahva asema myös pienten ja kevyiden aseiden sekä panssarintorjunta- ja ilmatorjuntaohjusten kaupassa.

Afrikkalaisia houkuttavat venäläisaseiden luotettavuus ja kilpailukykyinen hinta. Esimerkiksi helikoptereille on kovasti kysyntää, ja eri arvioiden mukaan niitä on myyty Afrikkaan yli 700.

Isaikinin mukaan perinteisille asiakkaille tarjotaan myös helikoptereiden ja hävittäjien korjauspalvelu sekä lentäjäkoulutusta.