Uutinen

Velat anteeksi köyhimmille maille?

Maailman vauraimpien valtioiden edustajat kokoontuvat 1. lokakuuta päättämään pahimmin velkaantuneiden maiden kohtalosta.
Emad Mekay Jim Lobe
26.9.2004

IPS -- Monien kansalaisjärjestöjen vuosia kestänyt kampanjointi saattaa vihdoin tuottaa tulosta, kun maailman rikkaimpien valtioiden - niin sanottujen G7-maiden - valtiovarainministerit kokoontuvat loppuviikosta Washingtoniin. Ministerien käsittelyssä on Yhdysvaltain ja Britannian esitys antaa 33 maailman köyhimmälle maalle niiden velat Maailmanpankille, Maailman valuuttarahastolle (IMF) ja paikallisille kehityspankeille kokonaan anteeksi.

Uusi järjestely korvaisi niin sanotun HIPC-ohjelman, jolla on koetettu vähentää 41 maan velkoja siedettävämmälle tasolle. Kahdeksan vuoden aikana 27 maata, jotka ovat yhteensä velkaa rahoituslaitoksille noin 100 miljardia dollaria, ovat saaneet velkaansa vähennettyä 30 miljardia dollaria.

Tuoreen esityksen taustalla on Britannian pääministerin Tony Blairin viime kesäkuussa G8-maiden (G7-valtiot vahvistettuna Venäjällä) kokoontumisessa tekemä aloite, jonka kannattajaksi presidentti George W. Bush hallituksineen on nyt liittynyt. Yhdysvaltojen uskotaan näin kalastelevan tukea omalle tavoitteelleen mitätöidä Irakin yli 100 miljardin dollarin velat. Samalla viitataan Bushin ajamaan "myötätuntoiseen konservatismiin" - sopivasti marraskuisten presidentinvaalien kynnyksellä.

Irakin velkojen anteeksiantoa on vastustettu sen takia, että moni paljon köyhempi maa olisi kipeämmin avun tarpeessa. Muun muassa Ranskan presidentti Jacques Chirac on arvostellut Yhdysvaltojen esitystä. Myös esitys 33 maan velkojen täydellisestä mitätöinnistä on herättänyt vastalauseita Ranskan ohella muissa G7-maissa eli Kanadassa, Saksassa, Italiassa ja Japanissa.

Perusteluksi on esitetty, että velkojen totaalinen anteeksianto vaikeuttaisi tai jopa estäisi valtioita saavuttamasta uudelleen luottokelpoisuutta. Samoin vastustetaan ehdotusta siitä, että velkojen mitätöinnistä aiheutuvat kustannukset maksatettaisiin Maailmanpankilla ja IMF:llä, sillä tämän nähdään pitkällä tähtäyksellä vahingoittavan molempien rahoituslaitosten lainavalmiutta.

Kansalaisjärjestöt kannattavat esitystä

"Yhdysvaltain lähestyvät presidentinvaalit luovat ainutlaatuisen poliittisen mahdollisuuden velkojen mitätöinnille", totesi Maria Clarke Yhdysvaltain Jubilee-verkostosta kansalaisjärjestöjen 23. syyskuuta Washingtonissa pitämässä lehdistötilaisuudessa.

"Tosin velat kansainvälisille rahoituslaitoksille pitäisi mitätöidä useamman kuin 33 maan suhteen, sillä moni muukin köyhä valtio käyttää aivan liikaa varojaan velanmaksuun, vaikkeivat ne HIPC-ohjelman teknisiä vaatimuksia täytäkään."

Jopa jotkut kansainvälisten rahoituslaitosten virkamiehet toteavat nykyään, että HIPC-ohjelman tarjoama velkahelpotus on ollut riittämätöntä, erityisesti hiv/aidsin vaivaamassa Saharan eteläpuolisessa Afrikassa. Kriisi on paitsi ylikuormittanut paikalliset terveydenhuoltojärjestelmät myös hidastanut taloudellista kasvua, joka puolestaan tekee velkojen takaisinmaksun entistä vaikeammaksi.

"Velan ja kuoleman välillä on suora ja likeinen yhteys (köyhissä maissa)", totesi PHR:n (Physicians for Human Rights) Washingtonin-johtaja Holly Burkhalter kirjeessä, jossa 150 lääkäriä ympäri maailman vetosi velkojen mitätöinnin puolesta. Esimerkiksi aids-lääkkeiden puutteeseen arvioidaan kuolevan päivittäin yli 8 000 ihmistä.

Maailmanpankin pääjohtaja James Wolfenson muistutti viime torstaina London's Financial Timesissa, että rikkaiden maiden taivuttelu köyhyyden, aidsin ja muiden kärsimysten vastaiseen taisteluun on yhä vaikeampaa Irakin tapahtumien ja muiden levottomuuksien vuoksi. Washington on keskittynyt vahvasti turvallisuuspolitiikkaan syyskuun 11. päivän tapahtumien jälkeen ja monet tärkeät teemat on lakaistu maton alla.

"On vaikea saada ihmisiä keskittymään muihin asioihin, kun maailmassa käytetään 900 miljardia dollaria puolustusmenoihin", Wolfenson totesi.

"Luonnollisesti lyhytaikaiset kriisit esimerkiksi Irakissa, Afganistanissa ja terrorisminvastaisessa sodassa pitää hoitaa, mutta emme saa hukata enää yhtään aikaa keskipitkän ja pitkän aikavälin kysymyksissä köyhyyden ja kehityksen suhteen."

Lisää tietoa aiheesta

Oxfam: IMF must seize golden opportunity to drop the debt
Jubilee USA Network Responds to Gordon Brown's Comments