Uutinen

Väyrynen kielsi MOT-ohjelmassa esitetyn EPA-kritiikin

Ministeri Paavo Väyrysen mukaan Namibian pääministeri Nahas Angula on pahoitellut Ylen MOT-ohjelman vuoksi syntynyttä "väärinkäsitystä", jonka mukaan Namibia olisi tyytymätön sen ja Suomen väliseen yhteistyöhön.
Eeva Eronen
23.10.2008

Lokakuun 6. päivänä lähetetyssä MOT-ohjelmassa käsiteltiin EU:n ja Afrikan, Karibian sekä Tyynenmeren kehitysmaiden välille neuvoteltavia EPA-vapaakauppasopimuksia, joita monet köyhät maat ovat vastustaneet. Useissa maissa pelätään, että kaupan avaaminen vahingoittaa niiden omaa tuotantoa ja kutistaa valtioille elintärkeitä tullituloja.

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paavo Väyrynen vieraili Namibiassa ohjelman jälkeen lokakuun puolivälissä. Angula oli Väyrysen mukaan tuolloin painottanut, ettei Suomi ole pettänyt Namibiaa, kuten maan kauppa- ja teollisuusministeriön kauppapoliittinen johtaja oli antanut ymmärtää MOT-ohjelmassa.

EPA-kritiikin julkiseen keskusteluun Suomessa tuonutta MOT-ohjelmaa Väyrynen kritisoi ankarasti. Hän syytti 22. lokakuuta tiedotustilaisuudessa ohjelmaa vääristelystä ja lausuntojen irrottamisesta asiayhteyksistään. Ohjelman tehnyt toimittaja Kari Juurus kiisti syytteet.

"Asiavirheitä Väyrynen ei pyrkinytkään osoittamaan ohjelmassa. Hän ei ole ollut toimitukseen yhteydessä ohjelman jälkeen eikä vaatinut minkäänlaista oikaisua", Juurus kirjoitti blogissaan tiedotustilaisuuden jälkeisenä päivänä. MOT:n verkkosivulla on julkaistu nyt myös Väyrysen ohjelmaa varten tehty haastattelu purettuna.

Suomi pitänyt lupauksensa

Pääministeri Angulan lausunnoista riippumatta Namibian kauppaneuvottelijat ovat hyvin huolissaan EPA-neuvotteluiden etenemisestä ja pelkäävät sopimuksen vahingoittavan raskaasti esimerkiksi maan kalateollisuutta.

Neuvottelijat toivovatkin the Free Press of Namibia -uutistoimiston mukaan vain muutamaa päivää Väyrysen vierailun jälkeen, että EU:n uusi kauppakomissaari Catherine Ashton olisi ymmärtäväisempi maan huolia kohtaan kuin hänen edeltäjänsä Peter Mandelson.

Ministeri Väyrynen painotti tiedotustilaisuudessa, etteivät EU:n jäsenmaat voi puuttua Euroopan komission neuvottelemien sopimusten sisältöön. Tähän pohjautuen hän kertoi luvanneensa Suomessa kesällä vierailleelle Angulalle, että Suomi tulee jatkossakin kannustamaan komissiota olemaan joustava - myös neuvottelujen aikataulun suhteen.

"Ja näin me olemme toimineet. Se lupaus, mikä on Namibialle annettu, on myöskin pidetty", hän sanoo.

Kepan kauppapoliittinen asiantuntija Tytti Nahi muistuttaa, että Suomella on näppinsä pelissä siinä, mistä neuvotteluissa puhutaan. Suomi on nimittäin ollut yksi niistä EU:n jäsenmaista, jotka vaativat, että EPA-sopimusten tulee olla mahdollisimman laajoja ja koskea tavarakaupan lisäksi esimerkiksi kehitysmaiden investointi- ja kilpailusääntöjä kehitysmaiden vastustuksesta huolimatta.

Namibia ei käy esimerkistä

Väyrysen mukaan MOT-ohjelma oli ongelmallinen myös siksi, ettei Namibiaa voi käyttää esimerkkinä EPA-sopimusten vaikutuksista kehitysmaihin.

"Namibian ongelmat johtuvat siitä, että se on niin korkean tulotason maa, ettei sitä ei voida kohdella samoin kuin kaikkein köyhimpiä maita", ministeri sanoi.

Tällä hän viittasi siihen, että Namibian neuvottelutovereista eli eteläisen Afrikan kehitysyhteisö SADCin maista vain Etelä-Afrikka ja Angola ovat jättäneet väliaikaisen EPA-sopimuksen allekirjoittamatta. Ja koska Namibia ei kuulu köyhimpiin kehitysmaihin, sille ei voida myöntää sen vaatimia siirtymäaikoja teollisuutensa suojaamiseen, ministeri linjasi.

EPA-kriitikoiden mukaan asetelma on kuitenkin toisenlainen - niiden mukaan EPAt ovat kannattavampia rikkaammille maille kuin kaikista köyhimmille kehitysmaille.

Kepan Tytti Nahi painottaakin, että maailmanlaajuisesti EPA-sopimuksia ovat vastustaneet etenkin köyhistä köyhimmät. "EU ei ole antamassa niille etuja, joita niillä ei jo ennestään olisi. Mutta samalla niiltä vaaditaan huomattavasti aiempaa laajempaa kaupan vapauttamista ja sitoumuksia", hän kuvaa.

Väyrysen mukaan sopimusten kritisointi pohjaa paljolti yksipuoliseen tietoon ja moniin kehitysmaihin juurtuneisiin ennakkoluuloihin. Ministeri painotti, että EU:n tavoitteena on luoda järjestelmä, joka tukee kehitystä.

Kysymykseen EU:n kyseenalaisista ja painostavista neuvottelumenetelmistä ministeri vastasi vähätellen: "Voi olla, että on yksittäisiä virkamiehiä, jotka ovat neuvotteluissa töksäytelleet jotakin. Siinä on paljon osapuolia, eikä kaikilla aina ole hyvä päivä."

 

Lisää tietoa aiheesta